Vijf doden en veel gewonden bij nieuwe onrust in Kirgizie

MOSKOU, 18 juli Bij gevechten tussen Kirgiezen en Oezbeken in de stad Osj in de Sovjet-republiek Kirgizie zijn de afgelopen dagen vijf doden en meer dan honderd gewonden gevallen. De situatie in Osj verslechtert snel, zo meldde gisteren het persbureau TASS. Volgens TASS deden zich maandag in Osj achttien vechtpartijen en schermutselingen voor tussen de twee bevolkingsgroepen. Groepen gewapende Oezbeken voerden met brandbommen aanvallen uit op twee fabrieken, een school, een politiebureau en de brandweerkazerne. Ook huizen van Kirgizische inwoners werden in brand gestoken. In Osj werd verder gedemonstreerd voor het aftreden van de partijleiding van het district. In een dorp in de buurt werd de politiechef gegijzeld, maar later vrijgelaten.

Naar Osj zijn inmiddels legerversterkingen overgebracht in een poging een eind te maken aan het etnische geweld dat begin juni uitbrak naar aanleiding van de toewijzing van land voor de woningbouw. Sindsdien zijn in Osj en omstreken 204 doden en meer dan duizend gewonden gevallen. In de stad is sinds begin juni de uitzonderingstoestand van kracht. Het leger patrouilleert met helikopters en tanks. De Kirgizische communistische partij wijt de onrust aan 'ernstige sociale problemen in een gebied met 50.000 werklozen en een ernstig tekort aan woonruimte, ziekenhuizen en kleuterscholen'.

Het openbare leven in Osj is al geruime tijd verlamd; in fabrieken wordt niet of nauwelijks gewerkt en het openbaar vervoer ligt stil.

In Osj en omgeving wonen rond een half miljoen Oezbeken die na het uitbreken van de onlusten autonomie of aansluiting van hun gebied bij het naburige Oezbekistan hebben geeist.

Ook in Nagorno Karabach, de Armeense enclave in Azerbajdzjan, is het etnische geweld opgelaaid. Zondag kwam de directeur van de luchthaven van de hoofdstad Stepanakert bij een bomaanslag om het leven. Militante Azeri trachtten in de nacht van maandag op dinsdag de enclave binnen te dringen, maar stuitten er op Sovjet-troepen. Armeense groepen hebben de afgelopen dagen bij herhaling overvallen gepleegd op wapendepots. Over de grens, in Azerbajdzjan, hebben militante Armeniers in diverse dorpen huizen van Azeri onder vuur genomen. (Reuter, UPI)