SU-autrice L. Ginzburg overleden

MOSKOU, 18 juli - De Russische schrijfster en literatuurwetenschapper Lidia Ginzburg is drie dagen geleden op 88-jarige leeftijd in Leningrad overleden.

Met haar dood is een tijdperk in het Leningradse literaire leven afgesloten. Ginzburg was een leerlinge van de Russische formalisten Joeri Tynjanov en Boris Eichenbaum, tijdgenoot en vriendin van Viktor Sjklovski, Anna Achmatova, Osip Mandelstam en Vladimir Majakovski en heeft over hen allemaal korte, epigrammatische herinneringen nagelaten. In Nederland raakte Ginzburg bekend door de vertaling van haar Notities van een belegerde, een autobiografische novelle over de driehonderd dagen van de belegering van Leningrad door de Duitsers, die voor de inwoners van Leningrad nog steeds een zeer pijnlijke herinnering is. In deze briljante vertelling beschrijft zij de verschrikkingen van de blokkade aan de hand van de herinneringen van N op een secce, droge manier, met oog voor de kleine details die het leven ondraaglijk maakten. Tegelijkertijd weet ze op bewonderenswaardige manier duidelijk te maken dat juist de kleine zorgen van elke dag waar vind je brood, waar haal je water, is er nog hout, hoe koud is het buiten mensen in staat stellen die verschrikkingen te doorstaan.

Lidia Ginzburg schreef zeven literatuurwetenschappelijke boeken die in de kleine kring van Russische fijnproevers beroemd zijn. Daarnaast schreef ze talloze artikelen, over Poesjkin, Herzen, Lermontov en Mandelstam. Wat Ginzburg over Mandelstams poezie schreef noemde Nadjezjda Mandelstam het beste wat ze ooit over haar mans werk had gelezen.

Oog voor detail, het detail dat de wereld een beetje van zijn plaats schuift, dat was Ginzburgs kracht. En oor voor een toevallig uitgesproken frase, die in de lucht blijft hangen. Uit haar herinneringen aan Anna Andrejevna Achmatova: 'Anna Andrejevna: Kolja zei tegen me - jij bent niet in staat salon te houden, omdat je de interessantste gast altijd naar de kamer ernaast brengt'.

    • Laura Starink