Strijd in Zuid-Libanon gaat door ondanks buffermacht

NABATIYEH, 18 juli Een Palestijnse buffermacht van 400 man, die gisteren werd gelegerd tussen twee vechtende shi'itische groeperingen in het zuiden van Libanon, is er niet in geslaagd om de strijd te beeindigen. Ten minste twee Palestijnen, onder wie de aanvoerder van de 400, raakten gewond toen de pro-Iraanse beweging Hezbollah het vuur opende. Hezbollah, dat maandag een dorp op haar rivalen van de door Syrie gesteunde Amal-militie veroverde, ging niet akkoord met de komst van de Palestijnen. In totaal vielen bij de gevechten gisteren zes doden. Al drie jaar strijden Hezbollah en Amal om het leiderschap van de shi'itische gemeenschap in Libanon.

De leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), Yasser Arafat, heeft intussen volgens een Palestijnse woordvoerder in Libanon een oproep gestuurd aan de Iraanse president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani om te intervenieren bij Hezbollah om de strijd te staken. Arafat stelde Hezbollah verantwoordelijk voor het weer oplaaien van de gevechten met Amal.

Ook vanmorgen werd er nog gevochten tussen beide groeperingen. Twee aanhangers van Hezbollah en een van Amal kwamen daarbij om het leven. In de buurt van de Palestijnse buffermacht bleef het echter rustig. (AFP, Reuter)