Serviers herdenken executie Mihajlovic

BELGRADO, 18 juli Twee oppositiegroepen hebben gisteren in Belgrado met een demonstratie de executie herdacht van generaal Draza Mihajlovic, tijdens de oorlog de royalistische rivaal van partizanenleider Tito, die op 17 juli 1946 als oorlogsmisdadiger is opgehangen. Het was gisteren voor het eerst sinds decennia dat in het openbaar werd stilgestaan bij het lot van Mihajlovic.

De herdenking, die werd bijgewoond door ongeveer duizend mensen, was op touw gezet door twee nationalistische en anti-communistische groepen, de pas gestichte Servische Cetnik Beweging en de Servische Vernieuwings Beweging. De leider van de Cetnik Beweging, Vojislav Seselj, prees Mihajlovic in een toespraak als 'een held en martelaar'.

De duizend toehoorders zongen nationalistische Servische liederen en riepen leuzen als 'weg met de rode bandieten'. De politie deed tot twee keer toe een poging, een eind te maken aan de manifestatie waarvoor geen toestemming was verleend, maar staakte die pogingen al snel. Eerder waren aanplakbiljetten in de Joegoslavische hoofdstad waarop werd gewezen op de herdenking door de politie verwijderd. Er deden zich gisteren geen incidenten voor.

Draza Mihaljovic leidde na de Duitse en Italiaanse bezetting van Joegoslavie het niet-communistische verzet in Servie. Hij concentreerde zich met zijn partizanen, de Cetniks, na enige tijd echter vooral op de bestrijding van de communistische partizanen van Tito, in een aantal gevallen in samenwerking met de Duitsers. Hij werd na de oorlog gearresteerd, ter dood veroordeeld en terechtgesteld. (Reuter)