Rechtbank blokkeert plannen tot uitbreiding van Sabena

ROTTERDAM, 18 juli Sabena World Airlines (SWA), waarin KLM en British Airways ieder voor twintig procent deelnemen, ziet haar expansie op de luchthaven Zaventem bij Brussel de thuisbasis van de Belgische luchtvaartmaatschappij vooralsnog geblokkeerd.

De handelsrechtbank in Brussel bepaalde gisteren dat SWA het aantal starts en landingen voorlopig niet mag uitbreiden. Daarmee kwam de rechtbank tegemoet aan de eis van de Belgische luchtvaartmaatschappij Trans European Airlines (TEA). De nationale luchtvaartmaatschappij Sabena heeft sinds 1949 een exclusief recht om van Zaventem lijnvluchten uit te voeren. Andere maatschappijen, die eveneens lijndiensten willen uitvoeren, moeten daarvoor eerst bij Sabena aankloppen. SWA ambieert de komende jaren sterke groei.

TEA vindt het ongeoorloofd dat Sabena haar exclusieve rechten heeft overgedragen aan Sabena World Airlines, een dochteronderneming waarin per 1 januari van dit jaar alle luchtvaartactiviteiten van Sabena zijn ondergebracht. De rechter stelde TEA deels in het gelijk, maar ging niet in op de eis dat SWA onmiddellijk alle activiteiten zou moeten staken.

Sabena gaat tegen de uitspraak in hoger beroep. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij kon vanmorgen nog niet zeggen welke gevolgen de bevriezing van de zogeheten slots voor de bedrijfsvoering zal hebben. Volgens TEA maakt de rechterlijke uitspraak een einde aan de beschermde positie van Sabena op Zaventem.

SWA wordt ook gedwarsboomd door de Europese Commissie, die kritisch staat tegenover de deelnemingen van KLM en British Airways. De Commissie is beducht voor machtsconcentraties in de Europese luchtvaart.

Het is de bedoeling van Sabena, KLM en British Airways dat SWA zich ontwikkelt tot een 'regionale' luchtvaartmaatschappij, die vanuit Brussel verbindingen onderhoudt met 75 Europese steden. Het nog te ontwikkelen netwerk van lijndiensten, met de luchthaven Brussel als 'naaf', is volgens de drie partners in het belang van de consument, zo hebben zij de Europese Commissie laten weten. De drie bezweren dat zij elkaar op hun eigen markt blijven beconcurreren.