Perkins vergroot aandeel in Nederlandse voedingsmarkt

ROTTERDAM, 18 juli Het Britse levensmiddelenconcern Perkins Foods in Peterborough breidt zijn aandeel in de Nederlandse voedingsmarkt uit. Perkins koopt voor 71,6 miljoen gulden de bedrijven Bakker Lekkerkerk Holland en KB de Soufflespecialist te Groot Ammers. Perkins bezit nu tien levensmiddelenbedrijven in Nederland.

Bakker Lekkerkerk en de Soufflespecialist produceren diepvries-, verse voedingsmiddelen en snacks. Bij Bakker werken ruim tweehonderd mensen, bij het bedrijf in Groot Ammers dertig. Beide bedrijven weigeren gegevens over omzet en winst te verstrekken. Perkins noemt het te vroeg om te zeggen of beide bedrijven, die enkele tientallen kilometers van elkaar zijn verwijderd, zullen worden samengevoegd.

Volgens de directie van Bakker zijn vakbonden en ondernemingsraad 'unaniem' akkoord met de overneming van het bedrijf. Zij stelt dat samenwerking met andere bedrijven van Perkins haar afzet in Europa kan vergroten.

Perkins financiert de aankoop van beide Nederlandse bedrijven door uitgifte van dertig miljoen nieuwe converteerbare preferente aandelen met een gezamenlijke waarde van 28,9 pond (97 miljoen gulden). De omzet van het Britse bedrijf bedroeg vorig jaar 134 miljoen pond, omgerekend 450 miljoen gulden.

Perkins is niet het enige Britse bedrijf dat de Nederlandse markt afstroopt naar interessante kandidaten voor overneming. De afgelopen jaren hebben bedrijven als Hillsdown, Albert Fisher en Hazlewood enkele tientallen kleine en middelgrote levensmiddelenbedrijven in Nederland opgekocht.

Albert Fisher is genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Volgens een woordvoerder streeft Perkins, dat al genoteerd is op de beurs van Londen, ook naar een notering aan Beursplein 5. Het bedrijf wil daarmee de markt voor zijn aandelen vergroten.