Koninklijk aanwinstje

Schiphol. Omdat ons vliegtuig naar Barcelona is vertraagd staren we verveeld naar het platform. Vooraan staat een klein straalvliegtuig, dat er wat goedkoop en verwaarloosd uiziet. De brede streep oranje is vervaald. Een logo van de maatschappij ontbreekt, er is alleen een registratienummer, PBX. De PBX!? Dat is de F28 van de Nederlandse regering, genoemd naar Prins Bernhard! Die vieze vetvlek daar aan de voorkant, dat is zeker het koninklijk wapen.

Onder het toestel drentelen wat mensen in uniform, een ervan met indrukwekkend veel tressen. Daar komt een donderblauw Fordbusje met AA-nummer, waaruit tal van koffers in het vliegtuig worden geladen. Na een tijdje rijdt een merkwaardig bol model auto het platform op, een opgerekte donkerblauwe Ford Scorpio. Daar is de Koningin! En prins Claus! Ook is er een vrolijk prinsje, dat moet Constantijn zijn! Die gaan zeker naar Italie.

Hoe gaat Constantijn met vakantie? Er wordt een grote, roze strandbal de vliegtuigtrap opgedragen. Wat is vakantie voor prins Claus? Hij heeft een fluorescerende, gifgroene joggingbroek aan. Hoe viert de koningin vakantie? Met dat houten kapsel, dat ook hier in de harde wind perfect in model blijft, maar zonder hoedje en zonder boeket.

In haar hand houdt de koningin een riem en aan het eind daarvan loopt een dartel hondje. Vroeger had Beatrix toch een Golden retriever? En Juliana had een hondje dat niet kon blaffen en bij kabinetsformaties aanwezig mocht zijn, omdat het zijn bek niet voorbijpraatte. Dat hondje is inmiddels dood, helaas. De retriever leeft nog, die is nu van prins Willem Alexander en heet waarschijnlijk Sherry, zo deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mede. Het nieuwe hondje is een border terrier, een teefje van drie maanden. Ze heet Miss Pepper en hoeft niet getrimd. Beatrix en zij hebben het wel met elkaar getroffen: het hondje heeft al binnen het jaar vakantie en het drukt nauwelijks op de begroting.

    • Kasper Jansen