Justitie: hoger beroep tegen vonnis in fraude-zaak Ajax

AMSTERDAM, 18 juli Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen het vonnis dat de Amsterdamse rechtbank vorige week uitsprak tegen de voetbalvereniging Ajax, een aantal huidige en voormalige bestuursleden, de oud-speler Soren Lerby en de voetbaladviseur M. de Vos.

De huidige algemeen directeur A. van Eijden had direct na de uitspraak als enige van de veroordeelden al beroep aangetekend tegen zijn vonnis van vier maanden voorwaardelijk en 75.000 gulden boete. Nu het OM in beroep is gegaan zal ook de vereniging Ajax dat doen, liet de raadsman van de Amsterdamse voetbalvereniging weten. Hij liet doorschemeren dat niet van plan te zijn geweest. Tegen Ajax was een boete geeist van negen miljoen gulden, waarvan drie voorwaardelijk. De voetbalclub werd veroordeeld tot twee miljoen gulden boete, waarvan een voorwaardelijk.

De belangrijkste reden voor het hoger beroep is dat het OM zich niet kan verenigen met het oordeel van de rechtbank dat fraude bij de transfercontracten van een aantal spelers niet overtuigend bewezen kon worden. Dat leidde tot veel lagere straffen dan geeist door de officier van justitie.

Tegen Lerby was anderhalf jaar gevangenisstraf geeist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, maar de rechtbank sprak hem vrij. Ook M. de Vos, die Lerby bij zijn transfer van Ajax naar Bayern Munchen had geadviseerd, ging vrijuit. Verwacht wordt dat het hoger beroep pas over acht tot tien maanden zal dienen.