'Iraks beschuldiging onzin'

ABU DHABY, 18 juli De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) komen hun belofte na om de olieproduktie verminderen, ondanks de recente Irakeese beschuldiging dat de rijke Golfstaat verantwoordelijk is voor de olieprijsdaling die Irak schade heeft toegebracht. 'Ik kan geen reden vinden voor de laatste aanval van Irak. Maar onze plannen om de oliestroom te verminderen gaan gewoon door', zei een woordvoerder van het VAE-ministerie van oliezaken vandaag.

De president van Irak, Saddam Hussein, zei gisteren dat verschillende rijke oliestaten, waaronder Koeweit en de Arabische Emiraten, zijn land in de rug hebben gestoken door samen met de Verenigde Staten de markt met olie te overspoelen en zo de prijzen omlaag te brengen. Volgens Hussein heeft zijn land daardoor miljarden dollar misgelopen. In zijn tot dusver felste aanval liet Hussein weten dat Irak 'hoofden zal afhakken' als de overproduktie niet wordt gestopt en de prijzen niet omhoog zullen gaan. Irak wil de olieprijs voor een vat van 159 liter omhoog schroeven naar 25 dollar tegenover de twintig dollar die de andere Opec-leden van plan zijn in te voeren op de OPEC-conferentie in het Zwitserse Geneve op 25 juli. De huidige officiele olieprijs bedraagt nu 18 dollar. (Reuter)