Hooggerechtshof verwerpt bevoegdheden van Sharon

TEL AVIV, 18 juli Het Israelische Hooggerechtshof heeft gisteren de speciale bevoegdheden geannuleerd die minister van woningbouw Ariel Sharon onlangs van de regering kreeg. Volgens het hof hebben Sharon en de regering ten onrechte de Knesset, het parlement, genegeerd.

De regering had Sharon speciale bevoegdheden toegekend voor de snelle import en plaatsing van drieduizend prefab-woningen voor immigranten uit de Sovjet-Unie. Volgens de rechters was daar geen enkele aanleiding toe omdat wetgeving dienaangaande in snelle behandeling was genomen. Het Hooggerechtshof verweet Sharon dat hij de mogelijkheid van de gebruikelijke wetgevende procedure niet had overwogen of had genegeerd. Volgens de unanieme uitspraak van de drie rechters is het in een democratisch bestel uitsluitend aanvaardbaar om van noodverordeningen gebruik te maken indien het onmogelijk is op de gebruikelijke wetgevende procedure te wachten.

De gerechtelijke procedure bij het Hooggerechtshof tegen Sharon was aanhangig gemaakt door Avraham Poraz van de Shinoei-oppositiepartij. In een vraaggesprek voor de televisie sprak Poraz er gisteravond zijn voldoening over uit dat het hof de Israelische democratie tegen Sharon had beschermd. Intussen wordt de woningnood in Israel met de dag nijpender. Het protest van dakloze Israeliers tegen de hoge huur en koopprijzen van woningen grijpt verder om zich heen en neemt gewelddadiger vormen aan.

Vannacht hebben dertig daklozen zich verschanst op het dak van het gemeentehuis in Bat-Yam, een voorstad van Tel Aviv. Zij wierpen brandbommen en staken banden in brand. Op andere plaatsen in Israel doen zich soortgelijke incidenten voor waarbij in vele gevallen wegen worden versperd.