Golfer Ozaki slaat verste bal ter wereld

AMSTERDAM, 18 juli - De publiekstrekkers van het KLM Open Golfkampioenschap van Nederland zijn dit jaar in alle opzichten zwaargewichten. De Amerikaan Marc Calcavecchia en de Japanner Masashi 'Jumbo' Ozaki wegen beiden over de honderd kilo. Last van hun overgewicht hebben ze geen van beiden, want hun krachtpatserij met de 'driver' combineren ze met subtiele gevoelvolle 'putterzwengels'. Miljoenen dollars hebben ze bij elkaar gespeeld; op de wereldranglijst staan ze allebei in de top-tien. Volgens Open-organisator Robbie van Erven Dorens slaat Ozaki de bal het verst van alle golfers ter wereld. 'Hij verdient in elk geval het meest van iedereen, want hij heeft waanzinnige contracten met allerlei Japanse firma's.'

Marc Calcavecchia werd vorig jaar op Royal Troon winnaar van het Brits Open. Deze week verdedigt hij die titel op de 'Old Course' van het Schotse St Andrews. Calcavecchia en Ozaki moeten het volgende week in Zandvoort onder anderen opnemen tegen de Spaanse titelverdediger Jose Maria Olazabal, dit jaar reeds winnaar van twee toernooien, waaronder het Iers Open. Olazabals rivaal van vorig jaar, de Noordier Ronan Rafferty, heeft zich teruggetrokken. Hij heeft een polsblessure, waardoor hij veel minder mag spelen.

Calcavecchia, Ozaki, Olazabal en ook de tweede Amerikaan John Huston kostten de organisatie forse startgelden. De totale kosten van het toernooi lopen dit jaar op naar zes miljoen gulden. In het veld van 150 deelnemers mogen 21 Nederlanders meedoen, onder wie zes amateurs. Dit aantal is meer dan voorgaande jaren, omdat er sprake is van verbeterde kwaliteit op nationaal vlak. (ANP)