CKK-belang Van den Nieuwenhuyzen naar buitenlandsebeleggers

AMSTERDAM, 18 juli Begemann, het beursgenoteerde bedrijvenconglomeraat van J. van den Nieuwenhuyzen, heeft zijn belang van 51 procent in Cindu Key en Kramer (dakbekleding, chemie, coatings) verkocht aan een groep van drie buitenlandse beleggers.

Daarmee is een definitief einde gekomen aan de slepende overnamestrijd rond CKK-dochter Key en Kramer Coatings. Dat gevecht mondde vorige week uit in de splitsing van CKK en het vertrek van CKK-commissaris en oud-directeur drs. C. A. de Kloe. Het bestuur van CKK volgt de verkoop met argusogen. 'Ik weet niet wie die buitenlandse beleggers zijn en wat ze met CKK willen. Nee, geruststelling is er bij mij niet bij', aldus bestuursvoorzitter drs. J. G. L. Verdurmen vanochtend in een eerste reactie. Verdurmen gaat nu proberen uit te zoeken wie die buitenlandse beleggers zijn.

Van den Nieuwenhuyzen heeft in de eerste helft van dit jaar het eerste deel van Begemanns meerderheidspakket in CKK aan de buitenlandse beleggers verkocht. De verkoop van de rest wordt in de tweede helft van dit jaar geeffectueerd, zo liet hij vanochtend vroeg desgevraagd weten. Hij zou later in de ochtend CKK en de effectenbeurs op de hoogte brengen van de transacties waarover hij al geruime tijd geleden overeenstemming bereikte.

De groep buitenlandse beleggers zal volgens Van den Nieuwenhuyzen te zijner tijd contact opnemen met het management van CKK. Van de nieuwe aandeelhouders heeft CKK niets te duchten, zo valt uit de woorden van Van den Nieuwenhuyzen op te maken. Het zijn volgens hem 'passieve beleggers'. CKK-topman Verdurmen troost zich met de wetenschap dat zijn bedrijf goed is beveiligd tegen onvriendelijke overnemingen. Het bedrijf is een structuurvennootschap en kent zowel preferente als prioriteitsaandelen.

Niet bekend

Begemann aasde lange tijd op Key en Kramer Coatings omdat het bedrijf, dat onder meer gasbuizen bekleedt, in dezelfde branche werkzaam is als Begemann-dochter Bredero Price. De directie van CKK was evenwel tegen splitsing van CKK en voerde vorig jaar een extra beschermingsconstructie in (preferente aandelen) om onvriendelijke overnemingen tegen te gaan. Tot verrassing van vriend en vijand maakte CKK in maart van dit jaar bekend Key en Kramer te verkopen aan Smid en Hollander (Esha) in Groningen. Deze transactie werd pas vorige week geeffectueerd omdat moest worden gewacht op de 'de resultaten van enkele nadere onderzoeken'. Drs. C. A. de Kloe, commissaris bij CKK, legde vorige week zijn functie neer. De Kloe, voor zijn pensionering in 1989 jarenlang voorzitter van de raad van bestuur van CKK, is gekant tegen elke opdeling van CKK.

    • Geert van Asbeck