Celstraffen geeist voor invoer cocaine

ROTTERDAM, 18 juli Voor de Rotterdamse rechtbank heeft officier van justitie mr. G. J. Bouman gisteren onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van tien en zes jaar geeist tegen twee Rotterdammers wegens de invoer van 41,5 kilo cocaine in Nederland. De partij was verstopt in vier dozen die in februari op Schiphol waren onderschept.

Tegen een 39-jarige man van Antilliaanse afkomst werd de hoogste straf geeist omdat hij de cocaine vanuit Curacao had verzonden. De man was volgens Bouman ook verantwoordelijk voor de aflevering van de partij in een woning in Rotterdam. Daar woonde de medeverdachte die voor een beloning van 10.000 gulden bereid was de cocaine in zijn huis te verstoppen.

De hoofdverdachte heeft tegenover de politie verklaard dat deze verantwoordelijk was voor de verzending van de cocaine. Op verzoek van advocaat mr. M. Moszkowicz, die als raadsman van de medeverdachte optrad, heeft de rechter-commissaris op Curacao een medewerker van verzendbedrijf Aerocargo gehoord die de Antilliaan identificeerde als de verzender van de postpakketten.

In deze strafzaak is ook weer een rol gespeeld door Surinamer R. W. die in december in Rotterdam werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid van smokkel van 330 kilo cocaine vanuit Suriname naar Rotterdam. R. W. is directeur van enige bedrijven die postpakketten vanuit de Antillen en Suriname naar Nederland sturen. W. is enige maanden geleden ondergedoken in Suriname nadat hij was vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. In de strafzaak die gisteren diende, zal over twee weken vonnis worden gewezen.