Cambodjaans leger lanceert tegenaanval

BANGKOK, 18 juli De Cambodjaanse regering heeft vandaag gezegd dat haar troepen met een tegenaanval het grootste deel van de provincie Kompong Thom op het verzet hebben heroverd. De Rode Khmer meldt ook successen. De tweede stad van het land, Battambang, zou onder zwaar vuur van de guerrillastrijders liggen. Geen van beide berichten kon door onafhankelijke waarnemers worden bevestigd.

De westelijke provincie Kompong Thom was voor een groot deel in handen van het verzet, dat de laatste maanden grote vorderingen maakte. De regeringsradio zei vandaag dat het leger na een zware strijd 'volledige controle' heeft over het Stoung-district in de provincie. Daarbij zouden 63 guerrillastrijders zijn gedood.

De Rode Khmer, die een verzetscoalitie vormt met de verzetslegers van prins Norodom Sihanouk en ex-premier Son Sann, zegt het westelijke Battambang te hebben omsingeld en zich voor te bereiden op de inname van de stad. Eerdere berichten over een val van Battambang, dat een belangrijke spoorverbinding heeft met de hoofdstad Phnom Penh, bleken niet waar te zijn.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, China, Frankrijk en Groot-Brittannie) besloten gisteren op hun tweede en laatste dag van besprekingen over Cambodja in Parijs opnieuw een vredesplan te lanceren, maar ze waarschuwden de vier strijdende Cambodjaanse partijen dat zonder hun medewerking elk plan zal mislukken.

De VN streven naar een oplossing waarin na een wapenstilstand VN-troepen tijdelijk het land zullen controleren tot vrije verkiezingen zijn gehouden. Hoewel alle Cambodjaanse partijen eerder hun steun betuigden aan het VN-plan gaat de strijd op het slagveld gewoon door. (AP, AFP, Reuter)