Bus Durban beschoten: 26 zwarten dood

JOHANNESBURG, 18 juli Ten minste 26 zwarte Zuidafrikanen zijn vanmorgen omgekomen na de beschieting van een kleine autobus in de provincie Natal. De aanval werd even voor zonsopgang uitgevoerd langs de weg tussen de stad Durban en het nabijgelegen zwarte woonoord Inanda.

Volgens een woordvoerder van de politie in Durban kwam het busje in een hinderlaag terecht, waarna de bestuurder de macht over het stuur verloor. Het busje sloeg over de kop en kwam vervolgens in botsing met een achteropkomende grotere bus. De 26 doden vielen in deze laatste bus. In de eerste bus zijn vier gewonden gevallen.

De politie onderzoekt een mogelijk verband tussen de aanval van vanmorgen en ongeregeldheden, gisteravond, tussen groepen zwarte jongeren die het ANC van Nelson Mandela en de conservatieve Inkatha-partij van Zulu-leider Mangosuthu Buthelezi aanhangen. Geweld tussen deze groepen in Natal heeft in de afgelopen drie jaar ten minste drieduizend mensen het leven gekost. Zulu-leider Buthelezi herhaalde zaterdag zijn oproep aan Nelson Mandela samen naar een oplossing te zoeken voor de strijd in Natal zodra Mandela is teruggekeerd van zijn verblijf in het buitenland. Gisteren zijn in Durban twee zwarten gedood.