Breukink: 'Ik heb zelf nooit gerekend op eindzege Tour'

LUZ ARDIDEN, 18 juli De gentleman Erik Breukink blijft geestelijk altijd in evenwicht. Als hij wint raakt hij nimmer in hogere sferen en hij kan relativeren als hij verliest. Overkomt hem dat laatste dan zoekt de 26-jarige renner van PDM niet snel naar excuses. Zo ook gisteren niet na afloop van de eerste Pyreneeenrit in de Tour de France, die voor hem een teleurstellend verloop had. 'Ik had een matige dag, terwijl Greg LeMond super was', zei Breukink in zijn hotel in Lourdes.

De kopman van de ploeg-Gisbers verloor in de brandende hitte vijf minuten op LeMond, hetgeen in het algemeen klassement leidde tot een terugval naar de vierde plaats. Breukink was 's ochtends al om zes uur ontspannen en vol mooie plannen opgestaan, maar toen het startschot eenmaal had geklonken voelde hij dat hij niet optimaal in vorm was. In de lastige klim van de Aspin, de eerste van de drie bergreuzen, had hij de tegenslag dat hij wegens een defect van zijn fiets moest. De renner maakte niet veel woorden vuil aan het incident, ploegleider Jan Gisbers echter ging er later wel dieper op in.

Gisbers: 'Zijn ketting schakelde niet goed. Misschien was dat gewoon een fabrieksfoutje. Het hinderde Erik zodanig, dat ik Jos van Aert opdracht gaf zijn fiets aan Breukink af te staan.'

Terwijl de mecaniciens in ijltempo werkten aan het herstel van Breukinks materiaal, kreeg de kopman eerst zijn reserve-rijwiel aangereikt. Gisbers: 'Die is niet van carbon en weegt een kilo meer, zeventien pond om precies te zijn. De geleerden hebben uitgerekend dat rijden met dat zwaardere karretje je omhoog naar Alpe d'Huez veertig a zestig seconden kost. Als je dat vertaalt naar Luz Ardiden (gisteren de klim naar de finish, red.) dan scheelt dat ongeveer een halve minuut.'

De vraag rijst waarom Breukink geen gebruik meer maakte van zijn gerepareerde carbon-fiets. Gisbers en de Breukink waren van oordeel dat dat niet kon, aangezien LeMond al in de aanval was gegaan. De Amerikaan deed dat op de Tourmalet (de tweede col) in zijn poging gele truidrager Claudio Chiappucci van de troon te stoten. Breukink bekende LeMond niet te kunnen volgen. 'Ik had me kunnen forceren, maar dan was ik op de Tourmalet naar de knoppen gegaan. Nu koos ik voor mijn eigen tempo, in de hoop dat ik in de laatste beklimming zou herstellen.' Intussen kreeg Breukink veel steun van teamgenoot Raul Alcala. In de afdaling van de Tourmalet bracht de Mexicaan de Nederlander tot op anderhalve minuut van LeMond. Toen was het de beurt aan Breukink, die het verschil vervolgens in de laatste klim naar Luz Ardiden naar een minuut verkleinde.

'Het ging toen weer wat beter. Maar pas de laatste drie kilometer reed ik zelfs min of meer sprintend bergop. Ik was op de streep dan ook compleet leeg, voor het eerst deze Tour. Helaas heeft het niet geholpen, LeMond was gewoon nog sneller. Mijn kans op de eindzege is nu verkeken. Maar ik vecht door. De tweede plaats telt ook.' Is dat zo? Weet je nog wie er in 1980 tweede werd achter Joop Zoetemelk? Breukink: 'Ja zeker, Hennie Kuiper. Was dat een strikvraag?

Champs Elysees

Breukink had in zijn hotel al weer tijd voor grapjes. De renner was tevoren ontgoocheld op Luz Ardiden, maar hij realiseerde zich ook dat hij ondanks de tegenvaller van gisteren aan een uitstekende Franse ronde bezig is. Van een rampzalige off-day, zoals hij die in het verleden in de Italiaanse Giro of de Tour steevast had, is nu geen sprake geweest. Voor zijn supporters stond het tot de achttiende juli vast dat Breukink komende zondag op de Champs Elysees tot de derde Nederlandse Tourwinnaar na Jan Janssen en Zoetemelk zou worden gekroond. 'Ik heb dat zelf nooit voor mogelijk gehouden', aldus de Gelderse coureur.

Breukink kijkt nu vol vertrouwen naar de toekomst. De renner, die bij Panasonic plaats moest maken voor het koppel Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse, ging de Tour in als tweede man van PDM. Breukink: 'Alcala zou de leider zijn, ik zijn schaduw. Vermoedelijk heb ik nu de eerste positie afgedwongen. Ik heb vooruitgang geboekt, vooral dank zij een beter, rustiger programma.'

Gisbers sluit zich daarbij aan. 'Ik ben heel tevreden. Voor de Tour hoopte ik dat Alcala bij de eerste vijf zou komen en Breukink bij de top-tien. Alcala is wat bij de verwachtingen achter gebleven, Breukink heeft royaal voldaan.' En hij zal zich volgens Gisbers nog verbeteren. 'Ten eerste zal hij zijn plan nog beter leren trekken, ten tweede zal zijn pijngrens worden verlegd. Dat laatste gaat overigens automatisch. En let op: de generatie dertigers of bijna dertigers, LeMond, Delgado, Criquielion, Parra, Lejarreta, blijft niet eeuwig aan de top. Er zit duidelijk een nieuwe lichting aan te komen. Daarbij bevinden zich momenteel pas twee echte uitblinkers: Miguel Indurain en, juist ja, Erik Breukink.' 8393 RECORDS TRANSFERRED

    • Guido de Vries