Bankaandelen in trek op vriendelijke beurs

ROTTERDAM, 18 juli Het Damrak was vriendelijk gestemd. Wall Street bleef voor de tweede dag net steken onder de 3000 punten-grens.

AMSTERDAM De stemmingsindex op de Amsterdamse effectenbeurs noteerde rond half twaalf, bij een behoorlijke omzet, 0,7 punt beter op 122,5. Met name de financiele waarden waren vast gestemd, evenals Fokker. Bij de banken realiseren de beleggers zich nu blijkbaar dat de omwisseling in nieuwe aandelen ABN Amro Holding toch interessant is. Evenals gisteren liepen de koersen van de twee banken op. ABN noteerde rond half twaalf een winst van zes dubbeltjes op fl. 37,90 en Amro negen dubbeltjes op fl. 75,40. NMB Postbank voegde drie dubbeltjes toe op fl. 49,90. Ook de verzekeringswaarden lagen er goed bij. Aegon was zeven dubbeltjes beter op fl. 133,50, Nationale-Nederlanden eveneens zeven dubbeltjes op fl. 74,40 en Amev tien cent op fl. 59. Fokker lag vast in de markt en noteerde een winst van fl. 1,40 op fl. 53. De internationals waren verdeeld. Unilever zette de koersstijging van deze week voort en noteerde drie dubbeltjes beter op fl. 165, Philips was vier dubbeltjes beter op fl. 29,20, KLM tien cent op fl. 34,40, terwijl Hoogovens zeven dubbeltjes hoger noteerde op fl. 70,30. Koninklijke Olie moest tien cent laten op fl. 148,70 en Akzo weer twee kwartjes op fl. 121,50. Bij de obligaties noteerden de meest recente staatsleningen tot drie dubbeltjes beter onder invloed van de Duitse obligatiefutures die aantrokken.

Bij de overige actieve aandelen moest KBB een deel van de winst van gisteren weer inleveren. Het detailhandelsfonds noteerde zeven dubbeltjes lager op fl. 100,50. Center Parcs was weer een gulden beter op fl. 64,80, een stijging waar niemand eigenlijk de juiste reden voor kon aanvoeren.

Pirelli moest na een kleine stijging gisteren nu weer fl. 1,20 terug op fl. 25,60 na de bekendmaking van een duidelijk lagere winst over het eerste halfjaar. Bij de lokale aandelen wist Atag na de aankondiging van een fors hogere winst de stijging van gisteren voort te zetten. Atag noteerde kort na het middaguur een winst van fl. 1,50 op fl. 123,50. Landre en Glinderman was een daalder beter op fl. 70 als reactie op de hogere nettowinst over 1990. Begemann kon met een winst van een gulden op fl. 187 geen verkopers in de markt vinden. De boekwinst op de verkoop van het CKK-pakket wordt toch positief ingeschat, alhoewel Van den Nieuwenhuyzen daar nog niets over kwijt wil. Op de parallelmarkt zakte Nedcon weer fl. 1,10 naar fl. 32,60, na gisteren ook al te hebben moeten inleveren. Alanheri was acht dubbeltjes beter op fl. 25,50.

NEW YORK De koersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren per saldo nauwelijks veranderd. In 6,5 uur handel hoefde het Dow Jones-gemiddelde slechts 0,25 punt te stijgen om de mijlpaal van 3000 punten te bereiken. Het gemiddelde van de dertig industriele fondsen kwam echter niet verder dan een slot van 2999,76, 0,01 punt boven het slot van maandag. Tijdens de handel werd wel het hoogste punt aller tijden bereikt met een niveau van 3011 punten.

De gisteren gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse economie gaven de beurshandelaren geen aanleiding tot actie. Handelscijfers, industriele produktie en bezettingsgraad weken nauwelijks af van de verwachting. Daarom werden de kwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven de leidraad voor de beurs.

Gedurende de ochtenduren steeg het Dow Jones-gemiddelde elf punten onder invloed van gunstige cijfers van onder meer Honeywell, Wells Fargo en Coca Cola. In de middag ging het omlaag als gevolg van zeer teleurstellende resultaten van United Telecom.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen daalde vanmorgen 124,16 yen (0,37 procent) en sloot op 33.048,11 yen. De beursbarometer was de voorgaande vijf dagen gestegen. De dollar daalde 0,95 yen en sloot op 147,25 yen per dollar. De omzet was met 600 miljoen aandelen voor de zomer vrij hoog.