Aerolineas Argentinas voor ruim $2 miljard naar Iberia

MADRID, 18 juli Een consortium onder leiding van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia koopt Aerolineas Argentinas voor een bedrag van naar schatting 2,3 miljard dollar.

Iberia was de enige bieder op het Argentijnse staatsbedrijf. President Menem heeft in Buenos Aires gezegd dat hij de aankoop nog deze week officieel wil toewijzen.

Iberia krijgt samen met de First Boston Bank en de Argentijnse firma Cielos del Sur (eigenaar van de luchtvaartmaatschappij Austral) vijfentachtig procent van de aandelen in Aerolineas. Het bod van dit consortium bestaat uit 130 miljoen dollar ineens, nog eens 130 miljoen op termijn en de rest in overname van een deel van de buitenlandse staatsschuld.

Iberia zal bovendien in de komende vijf jaar bijna 700 miljoen dollar investeren in uitbreiding van de vloot met vijftien toestellen. Voor verbetering van de voorzieningen aan de grond, opleiding van personeel en bevordering van het toerisme wil het Spaanse bedrijf 125 miljoen dollar uitgeven.

Volgens Francisco Escarti, de directeur van Iberia, zal Aerolinas met de hulp van Iberia zijn greep op de Zuidamerikaanse markt kunnen verterken, terwijl de Spanjaarden al op korte termijn hopen te profiteren van een intensivering van het transatlantische luchtverkeer.

Aerolineas is op dit moment de tweede luchtvaartmaatschappij van Zuid-Amerika en met een jaarlijks aantal passagiers van 3,7 miljoen nummer 37 op de wereldranglijst. De omzet bedroeg vorig jaar 1,3 miljard dollar.

De Argentijnse oppositie heeft zich heftig verzet tegen de verkoop van het bedrijf en noodzaakte de regering uiteindelijk om toestemming bij het hooggerechtshof te vragen. Maar volgens president Menem is 'de tijd van dralen nu voorbij. Dit proces is onomkeerbaar'.

Menem liet zich gisteren in Buenos Aires boos uit over een aantal andere kandidaten voor de overname van Aerolineas, waaronder Air France, Alitalia, Varig en American Airlines. Ook zij hadden de gang van zaken vertraagd door tot drie keer toe om verlenging van de inschrijftermijn te vragen. Uiteindelijk kwamen zij echter geen van allen met een bod.

Aerolineas is het tweede, grote staatsbedrijf in Argentinie dat in het kader van Menem's omstreden privatiseringscampagne van de hand wordt gedaan. Eerder al kreeg de nationale telefoonmaatschappij een nieuwe eigenaar en ook toen was het een onderneming die eigendom is van de Spaanse overheid, namelijk Telefonica, dat een aanzienlijk belang verwierf. De Spanjaarden bezitten nu de helft van het Argentijnse telefoonnet.

    • H. M. van den Brink