Adviseur Amro bekritiseert fusie

AMSTERDAM, 18 juli Prof. dr. H. van Zuthem 'overweegt te bedanken voor verdere deelname aan de raad voor advies van de Amro Bank' omdat hij problemen heeft met de fusie tussen de ABN en de Amro. Dit staat in een interview met Van Zuthem in de jongste editie van CNV Banken, het blad van de Dienstenbond CNV. 'Zijn grootste problemen met de fusieplannen hebben betrekking op de bestuurbaarheid van zo'n enorme bank en de vraag of bij zulke giganten nog iets van medezeggenschap van ondernemingsraden en vakbonden terechtkomt en uiteraard maakt hij zich zorgen over de consequenties voor de werkgelegenheid', aldus de tekst bij het interview. Van Zuthem, oud-hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Twente, was vanochtend onbereikbaar voor commentaar.

De raad van advies van de Amro Bank is een college van enkele tientallen vooraanstaande Nederlanders die desgevraagd advies kunnen geven.

Stapt Van Zuthem uit de raad van advies, dan zal hij zo goed als zeker geen financiele vergoeding krijgen van de bank. Dat ligt anders voor de tien commissarissen van Amro en ABN die na de fusie tussen beide banken niet terugkeren in de nieuwe raad van commissarissen. Zij krijgen een gouden handdruk van gezamenlijk maximaal 750.000 gulden, zo staat in het biedingsbericht op aandelen ABN en Amro dat deze week is gepubliceerd.

Over de belofte van de nieuwe bankcombinatie dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, merkt Van Zuthem op in het interview met CNV Banken: 'Iedereen weet dat bij dit soort processen mensen zelf ander werk gaan zoeken. Dus de toezegging geen gedwongen ontslagen is weliswaar een winstpunt voor de bonden maar vanuit de banken gezien is het geen geweldige toezegging, want de mensen vertrekken zelf.' De bezorgdheid van Van Zuthem is zo groot dat hij Amro-topman Nelissen een brief heeft geschreven. 'Ik heb hem gewezen op de gigantische machtsconcentraties die gaan ontstaan na de fusie. Ik moet dan denken aan het verhaal van Goliath. Je moet groot zijn om sterk te zijn. Goliath is er aan ten onder gegaan. Ik vraag hem of die machtsconcentratie niet een punt van zorg zou moeten zijn, want het is een zichzelf voortstuwend proces. Andere banken zullen misschien dit voorbeeld gaan volgen. Waar eindigt dit proces en wie beheerst dit proces.'

Volgens CNV Banken wacht Van Zuthem nog steeds op een antwoord van Nelissen.