Warschaupact loopt mee in Vierdaagse

NIJMEGEN, 17 juli En toch leek het gisteravond in Nijmegen bij de officiele opening van de Vierdaagse, waarvoor vanmorgen om vier uur de eerste wandelaars op pad gingen, een beetje oorlog. Soldaat-parachutisten, die boven het stadion de Goffert werden gedropt, een Amerikaans militair showgezelschap waarvan de leden schoten over elkaars hoofden heen losten, luide knallen bij het ontsteken van vuurwerk, walmen kruitdamp, een laag overgierende Fokker van de Koninklijke Luchtmacht, bijna uitsluitend militaire muziekkapellen en groepjes van telkens vier Nederlandse mariniers die de vlaggen van de 37 deelnemende landen het stadion binnenbrachten. Maar men hoeft maar naar de uitdossing van sommige buitenlandse soldaten te kijken, die er in hun ruim bemeten uniformen en tot de oren vallende petten uitzien of het soldaat-zijn niet te veel mag kosten en men kan nauwelijks meer spreken van martiale krijgshaftigheid. De door critici in het verleden herhaaldelijk gestelde vraag: 'Is het hier soms oorlog?' kan dan ook gerust ontkennend worden beantwoord. Van de deelnemers is 20 procent militair.

De 74ste Vierdaagse leek aanvankelijk het record van 1988 te breken, maar uiteindelijk bleef het aantal inschrijvingen met 30.492 bijna 1.400 steken onder dat jaar. De organisatie van het grootste wandelfestijn ter wereld is er niet zo rouwig om. Perschef W. Schouten: 'We zijn er niet op uit om records in aantallen te breken. Meer deelnemers vergt ook meer zorgen voor organisatie en politie'.

Niettemin zal er aan het aantal deelnemers nimmer een limiet worden gesteld.

Nijmegen was gisteren ruimschoots in de ban van de Vierdaagse. Bij de inschrijvingshokjes achter de Vereeniging was een grasveldje, dat was bezaaid met vele honderden bierblikjes. Daar tussen lagen groepjes aspirant-deelnemers met wazige blik in de broeierige lucht te staren. In een kraampje kon men voor elf gulden namaak-medailles kopen. Een standhouder bood sokken te koop aan waarin men gegarandeerd blarenvrij de 50, 40 of 30 kilometer per dag zou kunnen afleggen. Door de stad liepen mensen, die opvielen doordat ze onder hun luchtige, zomerse uitdossing van die enorme stappers droegen. Op straat liep een echtpaar met een kinderwagen waarin een reusachtige palm werd meegevoerd. Men zag er mensen met rugzakken die nog op zoek waren naar hun gastgezinnen. Daarvan heeft de VVV er ook dit jaar 1.500 in de aanbieding. Het merendeel van de habitues er zijn deelnemers die dit jaar al voor de dertigste keer meelopen onder wie het voormalige Kamerlid M. Schakel (CDA), anderen die al veertig keer aan de tocht beginnen heeft al sinds jaar en dag zijn vast onderkomen bij gastvrije Nijmegenaren.

Het uitstralingseffect van de Vierdaagse op Nijmegen wordt enorm genoemd. Behalve de meer dan 30.000 wandelaars, komen er tijdens de vier dagen een half miljoen toeristen en toeschouwers.

Dit jaar lopen er voor het eerst in de geschiedenis vijf luitenant-kolonels van het Oostduitse leger, een detachement Poolse soldaten en een groep burgers uit Zuid-Korea mee. De soldaten zijn ondergebracht in het kamp Heumesoord, dat een capaciteit van 8.000 slaapplaatsen heeft. Het wordt dit jaar extra bewaakt om de Britse militaire deelnemers van IRA-aanslagen te vrijwaren, maar waar die maatregelen uit bestaan, wilde de politie niet meedelen. Tegenover de nieuwkomers sprak marsleider C. Bos gisteravond in de Goffert over de Vierdaagse als over een feest 'ter verbroedering en wederzijds respect'. 'Daarmee zijn wij vaak succesvoller dan de politiek', aldus Bos.

Vanochtend 4.30 uur. De Vierdaagse van Nijmegen is een half uur oud. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)

    • Max Paumen