Vooronderzoek justitie naar IRA-verdachte

DEN HAAG, 17 juli Tegen een van de in Nederland aangehouden IRA-leden, de eerst zichzelf Thornton noemende maar nu als Sean Heck geidentificeerde verdachte, is vrijdag een gerechtelijk vooronderzoek ingesteld. Dat heeft zijn advocaat, mr. R. Bom, gisteren meegedeeld.

Bom drong al eerder aan op een vooronderzoek, zoals zijn collega W. Van Bennekom dat deed voor diens clienten Hughes en Harte. Voor de laatsten is nog niet besloten over het instellen van een vooronderzoek. De advocaten drongen aan op een vooronderzoek omdat zij op deze manier meer openheid en controlemogelijkheden krijgen over de voortgang van het onderzoek. Dat is in het geval van Hughes en Harte nu nog volledig in handen van de politie.

Deze week zal de rechtbank in Breda zich buigen over het uitleveringsverzoek dat Belgie voor de drie in Nederland gearresteerde IRA-leden heeft gedaan. De drie worden onder meer verdacht van betrokkenheid bij de aanslag in Roermond waar 'bij vergissing' twee Australische toeristen om het leven kwamen. Uiteindelijk zal de minister van justitie beslissen over het uitleveringsverzoek.

De politie in Roermond zegt in haar werk gehinderd te zijn door een 'buurtonderzoek' dat enkele journalisten onder meer van het ANP hebben gehouden in de omgeving van de Pletterijstraat in Den Haag waar de politie afgelopen vrijdagnacht een appartement binnenviel. Buurtbewoners zouden op door journalisten getoonde politiefoto's de vrouwelijke IRA-verdachte Donna Maguire (24) die in Belgie vastzit. Deze foto's werden eerder door de politie op verzoek van het ANP aan de pers ter beschikking gesteld. Volgens de Roermondse politiewoordvoerder Clabbers hebben de journalisten het politiewerk bemoeilijkt: 'De buurtbewoners die Maguire op de door de journalisten getoonde foto's hebben herkend, zijn voor ons niet betrouwbaar meer. Onze eerste prioriteit was het in veiligheid stellen van de in beslag genomen goederen. Daarna denk je dan aan een buurtonderzoek'. De politie arresteerde bij de inval in Den Haag zes personen die bij nader inzien niets met de IRA te maken hadden en nam uit het appartement een groot aantal goederen in beslag. Volgens de buurtbewoners die de inval hebben gezien, droegen de politiemensen na de inval dozen met levensmiddelen en grote plastic zakken naar buiten. Er zouden speurhonden bij de inval zijn gebruikt. Wapens hebben de buurtbewoners niet gezien. De politie wil in belang van het verder onderzoek niet ingaan op de aard van de aangetroffen goederen die naar het gerechterlijk laboratorium in Rijswijk zijn overgebracht.