Vijftig jaar Amerikaanse hitparade op radio 3

De meeste discjockeys zijn betere boekhouders dan muziekliefhebbers. Populaire radioprogramma's worden sinds jaar en dag samengesteld aan de hand van hitparades, lijsten die (als alle verkoopcijfers netjes zijn opgeteld) de smaak van het volk weergeven. De opmars van top 40-programma's begon in de hoogtijdagen van de piratenstations Radio Noordzee en Veronica, inmiddels alweer zo'n 25 jaar geleden. Als typisch Amerikaans fenomeen bestond de hitparade al veel langer. Deze week is het precies vijftig jaar geleden, dat orkestleider Tommy Dorsey de eerste 'officiele' nummer 1-hit behaalde met I'll never smile again, gezongen door de jonge Frank Sinatra.

De TROS viert dat heuglijke (?) feit met een marathonprogramma van vijftig uur, waarin alle Amerikaanse nummer 1-hits in chronologische volgorde de revue passeren. Dankzij ruil van zendtijd met andere omroepen, kan de lijst zonder onderbreking worden afgewerkt, met commentaar van coryfeeen uit de piratentijd als Stan Haag en de legendarische Veronica-dj Anouchka, maar ook nieuwe sterren als het acteursjong Martijn Krabbe. Noeste platenverzamelaars en stoffige archieven werden geraadpleegd om alle platen (sommige nog op 78 toeren) bij elkaar te krijgen. De Top-1000 gaat verder dan het gemiddelde 'gouwe ouwen'-programma, want verschillende Amerikaanse tophits uit de oude doos waren nog nooit eerder op de Nederlandse radio te horen. Iets wat natuurlijk niet op gaat voor Shocking Blue's Venus en de anonieme Stars On 45 Medley, de twee nummers waarmee ons land zich onsterfelijk maakte in het internationale hitgebeuren. Van Huilen is voor jou te laat of Doe maar ontbreekt jammer genoeg elk spoor.50 jaar All Time Hitparade, Radio 3, vanavond 22.03 uur tot donderdag 19/7 - 00.00 uur.

    • Jan Vollaard