Verlenging regeling kasreserves DNB

ROTTERDAM, 17 juli De Nederlandsche Bank heeft met de partikuliere banken een akkoord gesloten over verlenging met drie jaar van de monetaire kasreserveregeling.

Met de 1 juli vorig jaar geintroduceerde regeling kan De Nederlandsche Bank (DNB) de particuliere banken verplichten een bepaald bedrag renteloos bij DNB te stallen. Zodoende kan de centrale bank de geldhoeveelheid beter beheersen.

De bestaande regeling, waarvan overigens nooit gebruik is gemaakt, had een looptijd van een jaar zodat verlenging nodig was. Afgezien van enkele kleine technische aanpassingen, is de regeling hetzelfde gebleven. Banken die zich niet aan de eventuele stortingsverplichting houden, betalen een boete.

Volgens een woordvoerder van DNB zorgde het renteklimaat het afgelopen jaar dat de regeling niet nodig was. Verder had de kasreserveregeling mogelijk een preventieve werking.