Unilever sterk op een onveranderd Damrak

ROTTERDAM, 17 juli Unilever was sterk op een verder stille beurs. Wall Street bleef net steken onder de 3.000-grens. AMSTERDAM Op een uiterst rustige effectenbeurs noteerde de stemmingsindex, na een tijdelijke daling, kort na het middaguur met 121,5 op hetzelfde niveau als gisteren. Bij de obligaties noteerden de laatste staatsleningen rond half twaalf tot 15 cent lager. De obligaties hebben de afgelopen dagen al de indicaties voor een dalende rente in de koersen verwerkt.

De gestegen aandelenkoersen op Wall Street noch de lichte stijging in Londen konden de beurs in beweging krijgen.

De ABN en de Amro zagen hun koersen op de eerste dag dat de stukken kunnen worden aangemeld voor omwisseling in de nieuwe houdstermaatschappij licht aantrekken. ABN noteerde kort na het middaguur een winst van twee dubbeltjes op fl. 37,10 en Amro twee kwartjes op fl. 73,80. Hoogovens was flauw gestemd. Tegen het eind van de ochtend noteerde het staalfonds met fl. 69,70 een verlies van fl. 1,40. Akzo moest na het verlies van gisteren ook dinsdag weer wat inleveren, al was dat in de ochtend beperkt tot vier dubbeltjes op fl. 122,10. Alleen Unilever was vast gestemd en noteerde een winst van fl. 1,60 op fl. 164,90. Bij de overige hooffondsen lag Stork goed met een winst van zes dubbeltjes op fl. 57,90, evenals VNU met fl. 1,30 op fl. 107,80. Fokker was daarentegen fl. 1,50lager op fl. 50,90. Op een uiterst rustige lokale markt lag Atag gevraagd na een gemelde winsttoeneming van 33 procent. De koers steeg fl. 2,20 naar fl. 122. NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisterenvoor de derde achtereenvolgende dag op een record gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen steeg met 19,56 punten tot 2999,76. Gedurende de handel werd de mijlpaal van 3000 punten een aantal malen overschreden, maar steeds zakte het Dow Jones-gemiddelde weer terug.

Het was een dag van twijfels op Wall Street. De omzet was met 150,5 miljoen aandelen bescheiden. Handelaren bleven aan de zijlijn in afwachting van de publikatie van een groot aantal cijfers over de Amerikaanse economie. De belangrijkste zijn de Amerikaanse handelscijfers over mei vandaag en de consumentenprijzen van juni morgen. Verder legt Alan Greenspan, de president van het Amerikaanse centrale-bankenstelsel, morgen zijn halfjaarlijkse verklaring af.

Volgens handelaren is het onvermogen van het Dow Jones-gemiddelde om boven de 3000 punten te sluiten een teken dat de markt nog niet gereed is voor deze hoge regionen. De hoger dan verwachte winst voor IBM gaf een impuls aan de aandelen, maar de verhoogde raming van het begrotingstekort in de Verenigde Staten temperde de vreugde. De lagere rentetarieven zijn al verdisconteerd in de obligatiemarkt. TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225geselecteerde aandelen steeg vandaag 150,55 yen (0,46 procent) en sloot op 33.172,28. De dollar daalde gisteren 0,23 yen en sloot op 148,20 dollar per yen.