Uitspraak rechter in krakers-proces levert 'gezichtsverlies OM'

GRONINGEN, 17 juli 'Dit levert hoe dan ook fors gezichtsverlies op voor het openbaar ministerie. De rechtbank heeft op het belangrijkste punt rede voor onrecht laten gelden.'

Dit concludeerde vanmiddag de Amsterdamse advocaat mr. J. P. M. Seegers. Hij is een van de raadslieden van de groep krakers die vandaag in Groningen werden veroordeeld. De rechtbank in die stad sprak vandaag alle 137 verdachten vrij van het zwaarste element uit de telastelegging: artikel 140, deelname aan een criminele organisatie. Vrijspraak was er ook op het punt van het telastegelegde versperren van de openbare weg; daarvan vond de rechtbank dat het niet bewezen is dat er ook gevaar bestond voor het verkeer. De Groningse persofficier van justitie mr. M. H. Geerds is 'helemaal niet teleurgesteld'.

Hij vindt het ook niet jammer van alle energie die Justitie sinds november vorig jaar geinvesteerd heeft in het aanpakken van het Wolters Noordhoffcomplex. Het krakersbolwerk in het oude centrum van Groningen werd op 27 mei na rellen tussen krakers en politie ontruimd. Bij de ontruiming werden alle krakers gearresteerd. 'Het was mooier geweest als de rechtbank de krakers wel op artikel 140 had veroordeeld, maar van teleurstelling kan nauwelijks sprake zijn,' benadrukte Geerds vanmorgen.

Terwijl het openbaar ministerie negen maanden gevangenisstraf had geeist, werd het merendeel van de verdachten veroordeeld tot een gevangisstraf van zes weken waarvan twee voorwaardelijk.

Advocaat Seegers zei te verwachten dat zijn clienten hoger beroep zullen aantekenen tegen het vonnis. 'Ze zijn dan wel terecht op twee punten vrijgesproken maar ze zijn veroordeeld wegens openlijke geweldpleging. Volgens een elastieke redenering van de rechtbank levert het smeren van broodjes of het plakken van een pleister het medeplegen van openlijk geweld op en dat is van de zotte.' Ook advocaat mr. A. J. van der Meer uit Leeuwarden, kondigde aan dat zijn clienten in beroep zullen gaan tegen het vonnis. 'Volgens de rechtbank hebben ook mensen die in het pand bleven zich schuldig gemaakt aan medeplegen. Dat is een heel discutabele zaak.' De vernielingen die krakers op zaterdag 26 mei aanrichtten bij aanpalende bedrijven zorgden voor grote beroering. Het gemeentebestuur en het openbaar ministerie kondigden aan dat de schade, begroot op 1 miljoen gulden, verhaald zou worden op de daders. De rechtbank acht echter alleen bewezen dat de opzet van de krakers gericht was op 'het toepassen van geweld tegen personen en goederen, welk geweld tegen goederen heeft bestaan in het opbreken van trottoirs en het gooien van stenen staven naar voertuigen'.

Van de vernielingen aan een advocatenkantoor, twee cafe-bedrijven en een gemeentelijke dienst acht de rechtbank niet bewezen dat opzet daarop gericht was.

Loco-burgemeester H. Pijlman van Groningen wilde vanmiddag geen commentaar leveren op de vonnissen van de rechtbank. 'Verschillende partijen hebben in deze zaak een verschillende inzet gehad. Dat is alles. Nu kan alleen geconcludeerd worden dat de rechter gesproken heeft,' aldus Pijlman.

De ontruiming van het Wolters Noordhoffcomplex vond plaats na maandenlang voorbereiding door burgemeester Staatsen van Groningen, de hoofdofficier van Justitie en de hoofdcommissaris van politie. Van tevoren was een draaiboek opgesteld met als doel zoveel mogelijk krakers voor de rechter te brengen. De rechtszaak tegen de 137 verdachten van 3 tot 9 juli was het grootste strafproces in de Nederlandse na-oorlogse geschiedenis.

    • Frank Vermeulen