Twaalf Cubanen 'vrijwillig' uit Tsjechische ambassade

HAVANA, 17 juli Twaalf Cubanen die vorige week hun toevlucht hadden gezocht tot de Tsjechoslowaakse ambassade in Havana, hebben het gebouw volgens de Cubaanse autoriteiten uit eigen vrije wil verlaten en zich overgegeven. Dit blijkt uit een verklaring van het Cubaanse ministerie van buitenlandse betrekkingen die vanmorgen is gepubliceerd.

De twaalf, van wie sommigen gisteravond een aantal Tsjechoslowaakse diplomaten in gijzeling namen en een vliegtuig naar de Verenigde Staten eisten, zullen niet worden gestraft omdat ze zich zonder voorwaarden hebben overgegeven, aldus de verklaring. 'Het is weer eens bewezen, dat de Cubaanse regering druk of chantage niet accepteert, waar deze ook vandaan komt', zo staat in de verklaring.

De affaire heeft de verhouding tussen Cuba en de voormalige socialistische bondgenoot Tsjechoslowakije ernstig geschaad. Het ministerie van buitenlandse zaken in Havana heeft de ambassade ervan beschuldigd de Cubaanse wetten te hebben geschonden en haar diplomatieke rechten te hebben misbruikt door de twaalf vluchtelingen ('a-socialen', aldus Havana) uberhaupt tot het gebouw toe te laten. Praag wilde de twaalf niet uitleveren aan de Cubaanse autoriteiten en riep Havana op om hen uit Cuba te laten vertrekken. Er zitten nog vijf vluchtelingen in de woning van de Tsjechoslowaakse tijdelijk zaakgelastigde in Havana. (Reuter, UPI)Een van de vluchtelingen voor het raam van de ambassade. (Foto Reuter)