Tsjechische diplomaten teruggeroepen

ROTTERDAM, 17 juli Twee Tsjechische diplomaten hebben eerder dit jaar hun ambassade in Den Haag verlaten, op uitdrukkelijk verzoek van de Nederlandse regering. De twee hadden 'activiteiten ontplooid die niet overeenstemmen met hun diplomatieke status', aldus het ministerie van buitenlandse zaken. Het Amerikaanse dagblad The Washington Times, dat het eerst melding maakte van hun vertrek, schrijft dat de twee het land moesten verlaten wegens pogingen tot spionage. Volgens Amerikaanse- en Nederlandse regeringsbronnen die het dagblad aanhaalt, zouden ze op zoek zijn geweest naar militaire gegevens en naar vertrouwelijke informatie over de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Bush en Sovjetleider Gorbatsjov op Malta afgelopen december.

Volgens Buitenlandse Zaken zijn de diplomaten 'enkele jaren geleden' op de ambassade in Den Haag gekomen. 'Ze zijn in elk geval hier komen werken tijdens het vorige regime in Tsjechoslowakije', aldus een woordvoerder. Over hun identiteit doet hij geen medelingen.

Een van de twee was al sinds begin van dit jaar voor een tijdelijk bezoek in Tsjechoslowakije. De ander is in juni door zijn regering teruggeroepen, nadat de Nederlandse regering daar om had gevraagd. L. Marsik van de Tsjechische ambassade wil geen mededelingen doen over de reden van het vertrek van de twee.