TE VOET; Afbreuk

De dreiging van regen overschaduwt deze julidag. We lopen in de Gelderse vallei vanaf het gehucht Driedorp, achter Nijkerk, langs prachtige, met groen omzoomde zand- en klinkerweggetjes richting Kruishaarsche Heide. Bij de Beulekampersteeg probeert de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten met het steken van heideplaggen en het grazen van schapen te voorkomen dat de kleurrijke hei wordt overwoekerd door gras. Erg succesvol lijken die pogingen niet. De aanpak van Staatsbosbeheer, die de hei platbrandt, leverde in de buurt mooiere resultaten op. Langs gestaag stromende beken, door bossen en langs bosschages voert de tocht verder noordwaarts. Met de kustlijn van de vroegere Zuiderzee al bijna in zicht ligt, verscholen tussen de bomen, het landgoed Oldenaller, ooit het huis van Johan van Oldenbarneveldt, maar nu eigendom van Natuurmonumenten. Het classicistisch gerestaureerde kasteel oogt heel statig, maar er bovenop prijkt een dwaze toren die aan het geheel afbreuk doet. Godzijdank breekt de zon even door de wolken, zodat we onze boterham in het gras kunnen nuttigen. In Engeland zou de landlady nu naar buiten wandelen: Do you want a cup of tea? Maar we zijn in Nederland. Even later worden we op een boerenerf belaagd door een vechtlustige hond. Gelukkig druipt het beest snel weer af.

Even later gaan de hemelsluizen wijd open. Het dondert en bliksemt, schuilen onder de bomen helpt nog maar nauwelijks, het water valt in bakken neer. We staan schuin tegenover een verbouwde boerderij en warempel, we worden uitgenodigd binnen te schuilen. Toch nog een gezellige cup of tea!Na de regen trekken we zuidwaarts verder, bordjes Verboden Toegang negerend, langs akkers met bonen, erwten, mais, aardappelen en ander gewas. Een pad omzoomd met bramenstruiken voert uiteindelijk terug naar het beginpunt. We zijn nat maar voldaan.

    • Bijna 5 Uur. Route Ontleend aan M. Roland
    • Noord Veluwe
    • Kees Calje
    • Blz. 52-61