Tapie betaalt 1,6 mld franc voor Adidas in Duitsland

PARIJS, 17 juli De Franse zakenman Bernard Tapie heeft de financiering voor de overneming van de Westduitse sportartikelenfabrikant Adidas rond, zo is gisteren in Parijs bekendgemaakt.

Op de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap voetbal in Italie maakte Tapie bekend dat hij tachtig procent van het aandelenkapitaal van Adidas wilde overnemen.

Niet bekend

De onderneming van Tapie, Bernard Tapie Finance SA, zal haar eigen middelen vergroten met 600 miljoen franc (200 miljoen gulden) en een miljard franc (330 miljoen gulden) bij de banken lenen. Om de transactie te bespoedigen zullen de banken het gehele bedrag van 1,6 miljard franc direct betalen. Behalve Bank of Tokyo en Credit Agricole zijn bij de transactie betrokken Societe de Banque Occidentale, onderdeel van Credit Lyonnais, de twee Westduitse banken Bayerische Vereinsbank en Hypobank, Long Term Credit Bank uit Japan en nog twee Franse bankinstellingen.

De totale kosten van de overneming van Adidas kunnen weleens veel hoger uitvallen. Het Westduitse concern heeft de laatste paar jaar teleurstellende resultaten behaald en is naarstig op zoek naar middelen om zijn kapitaal aan te vullen.

Gerhard Ziener, voorzitter van de raad van commissarissen van Adidas, noemde de verkoop aan Tapie de beste keus, 'omdat de volbloedondernemer bereid is zich lang aan Adidas te binden'.

Om de sportartikelenfabrikant te saneren moet het produktassortiment drastisch worden aangepakt en zullen er van de 9.500 arbeidsplaatsen een aantal moeten vervallen. In Frankrijk en de Verenigde Staten, waar Adidas 4.000 mensen heeft werken, zijn ontslagen onvermijdelijk. De onderneming streeft er naar dit jaar winst te maken, na een verlies van 120 miljoen mark in het afgelopen jaar. De omzet bedroeg toen 4,6 miljard mark. Bernard Tapie Finance SA haalde vorig jaar een omzet van een miljard franc (330 miljoen gulden). De winst bedroeg 27 miljoen franc (9 miljoen gulden). Vorige week schortte de Parijse beurscommissie nog de notering op van Tapie omdat Tapie beleggers onvoldoende informatie had gegeven over zijn overnemingsplannen. (AFP, DPA, UPI)