Shi'ieten slaags in Zuid-Libanon

NABATIYEH, 17 juli Bij zware gevechten tussen concurrerende shi'itische bewegingen om een strategisch gelegen dorp in Zuid-Libanon zijn gisteren meer dan 30 mensen gedood en 70 gewond. De Palestijnse guerrillabeweging Al-Fatah heeft vanochtend een buffermacht van 400 man tussen de strijdende partijen gelegerd.

De pro-Iraanse fundamentalistische beweging Hezbollah (Partij van God) veroverde na negen uur durende straatgevechten het dorp Jarjouh in de Iqlim al-Toufah, 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Beiroet, op de door Syrie gesteunde militie Amal. Honderden strijders van Amal lanceerden later een tegenaanval. Een basis van Hezbollah bij Jarjouh werd vorige week door de Israelische luchtmacht gebombardeerd. Daaropvolgende aanvallen door Amal werden door Hezbollah betiteld als steun voor de Israeliers.

De politieke leider van Fatah in Libanon, Zeid Wehbe, zei vanochtend dat de gevechten de Palestijnse aanwezigheid in gevaar brengen. 'Het is onze plicht tussenbeide te komen om een eind te maken aan het bloedbad Wij hoeven daarvoor niemand te raadplegen.'

Het strijdtoneel ligt in de buurt van de Israelische grens, en plaatselijke waarnemers vroegen zich af hoe Israel zou reageren op de legering van de Palestijnse buffermacht.

In de vorige inter-shi'itische gevechtsronde in de Iqlim al-Touffa, die in december begon, stationeerde Fatah 500 man tussen de eenheden van Hezbollah en Amal toen de toestand zich in het voordeel van de fundamentalisten keerde. Amal en Hezbollah vechten al drie jaar om het leiderschap van de shi'itische gemeenschap. Deze oorlog heeft inmiddels meer dan 1.000 mensen het leven gekost. (Reuter, AFP)