Senaat en CIA twisten over correcte weergave economie Sovjet-Unie

WASHINGTON, 17 juli De CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst, heeft zich gisteren verdedigd tegen beschuldigingen dat zij de omvang en groei van de Sovjet-economie steeds heeft overschat, waardoor de Verenigde Staten veel meer hebben uitgegeven aan bewapening dan noodzakelijk was.

Volgens Michael Boskin, voorzitter van de raad van economische adviseurs van de Amerikaanse president Bush, heeft de CIA de omvang van de Sovjet-economie steeds geraamd op vijftig tot zestig procent van de Amerikaanse economie. In werkelijkheid is die niet meer dan een derde, zei Boskin tijdens een hoorzitting van de commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Senaat

George Kolt, directeur Sovjet-analyse van de CIA, zei gisteren tegenover de commissie dat de CIA juist 'goed werk' had verricht. Maar senator Daniel Patrick Moynihan, voorzitter van de commissie, vroeg zich af of de VS wel zo veel aan bewapening hadden uitgegeven in de jaren tachtig als men had geweten dat de Sovjet-Unie zijn defensielasten niet kon dragen.

Volgens Kolt was de Sovjet-Unie in weerwil van haar economische problemen gewoon doorgegaan met het investeren in haar bewapeningsindustrie. Pas vorig jaar constateerde de CIA dat Moskou minder aan zijn defensie begon uit te geven.

Volgens hem heeft de CIA het bruto nationaal produkt van de Sovjet-Unie geraamd op 39 procent van dat van de Verenigde Staten in roebelprijzen. De beschikbaarheid van goederen en diensten was 31 procent van die in de VS. Daarmee was de economie van de Sovjet-Unie in de jaren tachtig vergelijkbaar met die van Portugal en Mexico, zei Kolt. Van het BNP ging jaarlijks 15 tot 17 procent naar defensie, 40 procent van alle machines, een derde van de totale metaalproduktie en 20 procent van alle brandstof. (Reuter, DPA, UPI)