Rechtbanken sneller bij strafzaken

DEN HAAG, 17 juli Het openbaar ministerie (OM) en de rechtbanken hebben misdrijfzaken in 1989 gemiddeld vijf procent sneller afgehandeld dan het jaar ervoor. Het aantal nog niet afgedane strafzaken steeg echter met 13 procent tot 145.000. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is voor het eerst sinds 1981 dat de gemiddelde 'doorlooptijd' van misdrijven is gedaald. In 1981 duurde de afhandeling van een strafzaak door het OM gemiddeld nog 96 dagen. Bij de rechtbank was dat toen 192 dagen.

Het OM had vorig jaar gemiddeld 122 dagen nodig voor de afhandeling van eenmisdrijfzaak, een daling van 8 procent ten opzichte van 1988. Voor zaken die de rechtbank afhandelde daalde de gemiddelde doorlooptijd van 274 tot 268 dagen.

De daling van de doorlooptijd van strafzaken door het OM deed zich het sterkst voor in het ressort Leeuwarden (van 91 dagen in 1988 tot 68 dagen in 1989). In het ressort Den Haag daalde de doorlooptijd van 171 naar 152 dagen. In het ressort Amsterdam steeg de gemiddelde doorlooptijd nog van 144 tot 149 dagen.

Bij door de rechtbank afgedane strafzaken deed zich in het ressort Den Haag een daling van de doorlooptijd voor van een maand. In het ressort Leeuwarden was dat een halve maand. In de overige ressorten bleef de doorlooptijd ongeveer gelijk.