Quayle gelast onderzoek naar programma Nasa

WASHINGTON, 17 juli De Amerikaanse vice-president Dan Quayle, die voorzitter is van de Raad voor de Ruimtevaart, heeft gisteren een onafhankelijk onderzoek gelast naar het programma van de ruimtevaartorganisatie NASA. De laatste weken is de NASA geplaagd door onverwachte problemen.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei gisteren echter dat het onderzoek zich vooral zal concentreren op het toekomstige programma van de Amerikanen in de ruimte en niet op fouten die in het verleden zijn gemaakt. De regering, die naar eigen zeggen nog steeds groot belang toekent aan de Amerikaanse activiteiten in de ruimte, hoopt volgens waarnemers met het onderzoek vooral het vertrouwen in de NASA te herstellen.

De NASA raakte onlangs in opspraak toen bleek dat door een constructiefout de foto's van de peperdure ruimtetelescoop Hubble niet scherp waren. Bovendien is de NASA er nog niet in geslaagd om de oorzaak te achterhalen van lekken in de brandstofleidingen van twee ruimteveren.

In het Congres is naar aanleiding van de problemen kritiek geuit op het kostbare programma van de NASA. 'Op het ogenblik zijn de ogen van de NASA groter dan haar maag', stelde senator Albert Gore, die voorzitter is van de senaatscommissie die toezicht houdt op de ruimtevaartorganisatie. (AP, Reuter)