Oliewinning Siberie door pijpbreuken geteisterd

MOSKOU, 17 juli De Russische aardolie- en aardgaswinning in West-Siberie kampt met toenemende technische moeilijkheden. De afgelopen zes maanden deden zich al 1.132 gevallen van breuk voor in oliepijpleidingen. Dat is 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het persbureau TASS meegedeeld. In West-Siberie liggen de belangrijkste olie- en gasvelden die de Sovjet-Unie in produktie heeft.

In de eerste helft van dit jaar ging alleen al door defecten aan de oliepijpleidingen 300.000 ton aardolie verloren. Vorige week deden zich weer twee ernstige ongevallen voor. Bij Belozerneft sprong een gecorrodeerde olieleiding en vloog de weggelopen olie in brand. Daarbij ging 400.000 ton ruwe olie verloren. Bij Tyumen ontsnapte door breuk in een aardgasleiding 21 miljoen kubieke meter aardgas. Herstel ondervindt vertraging omdat de plaats van het ongeluk alleen per helikopter is te bereiken.

Lokale technici wijten de storingen aan de grote haast waarmee de Sovjet-Unie de olie- en gasvelden in exploitatie nam. De pijpen werden onzorgvuldig gelast en onvoldoende gecontroleerd. Apparatuur voor het opsporen van lekken ontbreekt. Men verzuimde reserve-leidingen aan te brengen. Tot de bouw van wegen en bruggen kwam het niet.

De Sovjet-Unie is de grootste olie-producent ter wereld en bezit de grootste aardgasvoorraden. Vorig jaar produceerde het land 607 miljoen ton aardolie, tegenover 624 miljoen ton in 1988. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat de olieproduktie terug liep. Olie- en aardgas-export leveren het land ruwweg de helft van de deviezen-inkomsten. (Reuter, AP)