Offensief van Rode Khmer in Cambodja

PHNOM PENH/ PARIJS, 17 juli Guerrillastrijders van de Rode Khmer hebben afgelopen zondag een trein overvallen in centraal Cambodja. Daarbij zijn meer dan dertig mensen gedood en vielen tweehonderd gewonden. Dit is vandaag uit officiele bron vernomen.

De Rode Khmer maakte bij de overval, ten noordwesten van Phnom Penh, gebruik van raketten en automatische wapens. De Cambodjaanse radio meldde gisteren dat bij een treinoverval door 'bandieten' op de zuidwestelijke spoorlijn honderd mensen waren gedood. Mogelijk was dat ook een actie van de Rode Khmer, die een verzetscoalitie vormt met hetleger van prins Norodom Sihanouk en dat van ex-premier Son Sann.

Khieu Samphan, de leider van de Rode Khmer, zei gisteren in een vraaggesprek met het Franse dagblad Le Figaro dat zijn troepen op veertig kilometer van de hoofdstad staan. Hoewel de eigen successen vaak worden overdreven, komen uit Cambodja aanhoudende berichten over een opmars van het verzet. Vlakbij de oude hoofdstad Angkor tekende een Amerikaanse verslaggever uit de mond van een Rode Khmer-commandant op dat 'indien het in dit tempo doorgaat de oorlog eind dit jaar voorbij is' en de guerrillastrijders de overwinning kunnen vieren.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties: de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, China, Frankrijk en Groot-Brittannie zijn gisteren in Parijs een nieuw overleg begonnen over Cambodja. Het is de zoveelste poging een regeling te treffen. De afgelopen maanden liepen alle conferenties en besprekingen stuk op de onverzoenlijkheid van de vier Cambodjaanse partijen. (AFP, AP)