Northwerst Airlines doet wellicht bod op concurrent Eastern

ROTTERDAM, 17 juli De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines, waarin de KLM een belang heeft van tien procent, overweegt een bod te doen op Eastern Airlines, dat in ernstige financiele problemen verkeert.

Volgens de curator van Eastern, M. Shugrue, is overneming door Northwest een zeer reele mogelijkheid.

Een woordvoerder van de KLM bevestigde vanmorgen dat gesprekken gaande zijn tussen de twee Amerikaanse maatschappijen. 'Wij hebben daar echter niets mee te maken. Het is puur een zaak van Northwest'. Eastern, dat beschikt over een sterke positie op de luchthaven van Atlanta en vooral actief is in het oosten van de Verenigde Staten zou volgens luchtvaartdeskundigen een goede aanvulling zijn voor Northwest, dat vooral diensten onderhoudt van de oost- naar de westkust met doorgaande vluchten naar Azie.

Eastern, onderdeel van Texas Air, verkeert sinds vorig jaar in surseance van betaling. De maatschappij, die dit jaar waarschijnlijk een verlies van ruim 900 miljoen dollar zal lijden, kwam mede in de gevarenzone door een maandenlange staking van bagagepersoneel, onderhoudsmonteurs boordwerktuigkundigen en gezagvoerders.

De staking werd uitgeroepen nadat personeel en directie het niet eens konden worden over de salarissen. Eastern-topman Frank Lorenzo, die de luchtvaartmaatschappij vier jaar geleden voor 600 miljoen dollar kocht, wilde van de vakbonden concessies krijgen om de salarissen te verlagen.

Verkoop van Eastern aan Peter Ueberroth, de ex-voorzitter van de Amerikaanse honkbalbond, ketste in april vorig jaar af op de onderhandelingen met de bonden. Ook Carl Icahn van Trans World Airlines (TWA) en Panam toonden belangstelling voor Eastern. Onder druk van de financiele problemen heeft Eastern de meest winstgevende route, New York-Boston verkocht aan de speculant Donald Trump. Eastern Airlines (31.000 werknemers) is een van de oudste luchtvaartschappijen in de Verenigde Staten, evenals Panam en TWA. Het bedrijf werd in 1928 opgericht en vliegt vooral op de noord-zuid-routes langs de Amerikaanse oostkust, naar het Caraibisch gebied en Latijns Amerika. Eastern, in grootte de zevende luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten, leed vorig jaar al een verlies van 852 miljoen dollar. Volgens curator Shugrue, die orde op zaken moet zetten Lorenzo is door een uitspraak van de surseance-rechter op een zijspoor gerangeerd kan de onderneming volgend jaar weer winst maken.