Munitiefabriek Belgie bankroet, geen orders

BRUSSEL, 17 juli Het Belgische munitiebedrijf PRB Pouderies Reunies de Belgique is failliet. Het is een van de grootste faillissementen in Belgie in de afgelopen jaren.

De directie heeft gisteren tot het faillissement moeten besluiten nadat de Franse concerns SNPE (Societe Nationale des Poudres et Explosifs) en Giat (Groupement Industriel de l'Armement Terreste) een overnemingsbod hadden gedaan dat geen der partijen kon bevredigen.

De kandidaat-kopers boden 350 miljoen frank (19,2 miljoen gulden) voor PRB, maar dat was onaanvaardbaar voor de banken en voor de Britse eigenaar van het bedrijf, Astra. PRB staat voor 1,2 miljard frank (66 miljoen gulden) in het krijt bij schuldeisers en sociale instellingen.

Gisteren liepen de kredietlijnen af die Franse bank Indosuez en de Generale Bank in Belgie enkele maanden geleden voor PRB hadden geopend om het bedrijf voorlopig te kunnen laten verder werken.

Een woordvoerder van de Generale Bank zei overigens nog geen officieel bod te hebben ontvangen van de twee Franse concerns.

Het Britse Astra, dat vorig jaar september PRB overnam van de Generale, de grote Belgische houdstermaatschappij, meent dat het misleid is over de winstmogelijkheden van PRB. De Britten betaalden indertijd bijna 20 miljoen pond.

De Generale en de Gechem, de vroegere directe eigenaar van PRB, voeren daarentegen aan dat Astra tijd genoeg heeft gehad om de positie van PRB te beoordelen en dat de problemen van het bedrijf voor het grootste deel een gevolg zijn van de volledig onverwachte en onvoorspelbare neergang in de internationale markt voor defensiemateriaal.

Eerder dit jaar is de naam van PRB genoemd in verband met de levering van het superkanon aan Irak. Bij PRB werken 1.300 werknemers. Minister van binnenlandse zaken Louis Tobback heeft gisteren laten weten dat 'politiele' maatregelen zijn genomen om de veiligheid bij de vestigingen van het bedrijf te garanderen.

In Belgie zijn grote faillissementen zeldzaam. Het land prijst zichzelf om zijn hoge graad van sociale consensus en harmonie tussen zijn sociale partners.