Massa-ontslag bij McDonnell Douglas in VS

ST. LOUIS, 17 juli Wegens bezuinigingen op de Amerikaanse defensie moeten bij het Amerikaanse vliegtuig- en ruimtevaartconcern McDonnell Douglas nog dit jaar 14 tot 17.000 banen verdwijnen. Het totale personeelsbestand moet met elf procent worden ingekrompen, dit om kosten te besparen. McDonnell Douglas wil meer dan 700 miljoen dollar bezuinigen, zo heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

McDonnell Douglas beroept zich op de sterke vermindering van het bewapeningsprogramma van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van defensie. Ook de almaar hogere ontwikkelingskosten van nieuwe verkeersvliegtuigen spelen een rol.

Ook andere Amerikaanse wapenfabrikanten hebben al massa-ontslagen aangekondigd, maar die van McDonnnel Douglas gaan het verst. Het pakket aan bezuinigingen omvat beperking van de investeringen, besparingen op reizen en overwerk en op ondersteunende activiteiten, zoals reclame en adviezen. Het concern halveert de bijdrage aan de pensioenen van zijn werknemers. Topman John F. McDonnell zei gisteren dat het concern de ontslagenen met raad en daad zal bijstaan om hen aan een nieuwe baan te helpen. In St. Louis zullen ongeveer 4.500 banen verdwijnen, 3.000 bij de vliegtuigfabrieken, 500 bij de ruimtevaartfabrieken en zo'n 800 bij ondersteunende activiteiten en op het hoofdkantoor. In Californie schrapt het concern ongeveer 9.000 banen, waarvan 8.000 in Long Beach. Nog eens 1.800 banen worden geschrapt bij de helikopterfabrieken (waaronder in Arizona) en nog eens duizend in 25 andere Amerikaanse staten.

De koers van het vliegtuigconcern verloor gisteren 1,62 dollar op de beurs van Wall Street en sloot op 43,25 dollar. (Reuter, DPA, AFP)