Kaunda zal Parish aan Britten overdragen

LONDEN, 17 juli De Britse verpleegster Daphne Parish, die maanden gevangen heeft gezeten in Irak, wordt vandaag door president Kaunda van Zambia tijdens een persconferentie in Lusaka overgedragen aan de Britse regering. Bemiddeling van Kaunda bij de Iraakse president Saddam Hussein leidde er gisteren toe dat Parish haar gevangenisstraf van 15 jaar wegens spionage niet verder hoefde uit te zitten. Parish' vrijlating, volgens de Iraakse ambassadeur in Londen uitsluitend op humanitaire gronden, betekent een eerste stap in verbetering van de Brits-Iraakse betrekkingen. Die waren op een dieptepunt aangeland, nadat Irak de Observer-journalist Farzad Bazoft in maart had opgehangen wegens spionage. Parish werd ervan beschuldigd Bazoft te hebben geassisteerd door hem een lift te geven naar verboden gebied.

Het nieuws van de vrijlating kwam als een volslagen verrassing voor Parish en voor haar dochter in Londen, Michelle de Vries. Die was net zondag teruggekeerd van een bezoek aan haar moeder in de gevangenis in Bagdad. 'Ik ben mijn hele leven nog niet zo opgetogen geweest', was haar reactie op het telefoontje van het Britse Foreign Office, gisterenmorgen. William Waldegrave, de Britse staatssecretaris van buitenlandse zaken, zei: 'Ik hoop dat dit betekent dat onze betrekkingen, die met Irak nu eenmaal altijd een tikje onregelmatig zijn, zich nu in gunstige richting zullen gaan ontwikkelen.'

Na de executie van Bazoft hebben de Britten hun ambassadeur in Bagdad teruggeroepen voor overleg, maar aan die sanctie was al in mei een eind gekomen.

Hulp bij het verkrijgen van de vrijlating van Parish schijnt te zijn verleend door Tiny Rowland, eigenaar van het Lonrho-concern, dat aanzienlijke belangen in Zambia heeft en in Londen The Observer uitgeeft. Rowland zwaait echter alle lof toe aan de interventie van president Kaunda.

Mrs Parish werd gisteren na haar vrijlating uit Bagdad naar Lusaka gevlogen en daar afgehaald door de Iraakse ambassadeur in Zambia en door Zambiaanse autoriteiten. In Londen werd nogal geirriteerd gesignaleerd dat de Britten, net als vertegenwoordigers van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen, buiten dat gezelschap waren gehouden. Parish was vannacht de gast van president Kaunda, die zijn diplomatieke coup vandaag zal afronden door haar ten overstaan van de hele wereld over te dragen aan de Britse ambassadeur in Zambia. Kaunda kan zowel gunstige publiciteit als steun uit het Westen goed gebruiken, sinds zijn bewind vorige maand te maken heeft gekregen met een mislukte staatsgreep en met rellen in de hoofdstad wegens een falende economie.

    • Hieke Jippes