Irak: olieprijzen dalen door complot

BAGDAD, 17 juli President Saddam Hussein van Irak heeft een ongekend zware aanval gelanceerd op sommige olieproducerende Arabische golfstaten die volgens hem, in een complot met de Verenigde Staten, bezig zijn de wereldolieprijzen te ondermijnen. Hussein zei niet te zullen aarzelen tegenactie te ondernemen.

De Iraakse president doelde vooral op Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten en sprak van een 'masterplan' dat de olieprijzen in de eerste helft van dit jaar had doen tuimelen. 'Dit is een gevaarlijke politiek die ons en de Arabische wereld grote schade heeft toegebracht', zei Hoessein in een toespraak ter gelegenheid van 22ste verjaardag van de Iraakse revolutie. 'Als woorden falen om Irak te beschermen', zo vervolgde hij, 'dan moet iets effectiefs worden gedaan opdat de dingen hun normale loop hernemen en de geroofde opbrengsten weer toevallen aan hun eigenaren'. Irak is voor zijn wederopbouw na de oorlog met Iran sterk afhankelijk is van olie-inkomsten. De prijzen zijn dit jaar al met meer dan een derde gedaald, vooral door overproduktie door Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Gisteren stegen de olieprijzen. De markt vertrouwt erop dat de lidstaten van de OPEC nu stappen hebben genomen die leiden tot een vermindering van de olieproduktie. (Reuter)