India's premier Singh overleeft kabinetscrisis

NEW DELHI, 17 juli De Indiase premier V. P. Singh heeft vandaag het verzoek om ontslag van 13 ministers geweigerd, nadat hij gisteren een regeringscrisis had overleefd. Om Prakash Chautala, regeringsleider van de noordelijke deelstaat Haryana (en zoon van vice-premier Devi Lal), om wiens positie de kabinetscrisis was begonnen, trad gisteren opnieuw af. Daarmee heeft Singh de machtsstrijd met vice-premier Devi Lal in zijn voordeel beslecht. S. R. Bommai, de voorzitter van de grootste regeringspartij Janata Dal, zei gisteren dat Chautala op zijn verzoek 'in het belang van de partij en om de regering te redden' zijn ontslag had genomen. Hij behoudt wel zijn functie van algemeen secretaris van de partij. Noch Devi Lal noch zijn zoon woonden de partijvergadering bij.

Chautala was in mei ook al teruggetreden, omdat zijn naam in verband was gebracht met rellen tijdens deelstaatverkiezingen die aan 13 mensen het leven kostten. Devi Lal zorgde er vorige week voor dat zijn zoon opnieuw premier van Haryana werd, waarna premier Singh, evenals de dertien andere ministers, hun ontslag aanboden. Na smeekbedes van de Janata-Dal-leiders trok Singh zijn ontslagaanvraag zondag weer in.

De premier zei vanochtend dat de crisis nu was opgelost en er geen enkele reden was voor de andere bewindslieden het kabinet te verlaten. Hij vroeg zijn kabinetsleden het werk te hervatten zodat 'het regeren er niet verder onder lijdt'. Hoewel de coalitieregering de eerste grote crisis in haar bestaan van zeven maanden heeft overleefd, menen veel waarnemers dat de interne samenhang van de regering en de Janata Dal sterk is aangetast en het aanblijven van vice-premier Devi Lal nieuwe problemen zal oproepen. 'Om het eenvoudig te zeggen: India moet verder met een leider die niet kan leiden, een regering die niet kan regeren en een partij die niet langer de som is van haar delen', schreef de Times of India vandaag. (AP, Reuter)