Hoofdkantoor IPS verplaatst van Rome naar Amsterdam

AMSTERDAM, 17 juli Het persbureau International Press Service (IPS), dat gespecialiseerd is in berichtgeving over de Derde Wereld, gaat zijn Europese hoofdkantoor verplaatsen van Rome naar Amsterdam. Dat heeft IPS gisteren bekendgemaakt.

Doorslaggevend voor de keus voor Amsterdam was volgens IPS de gunstige reputatie van Nederland op ontwikkelingsgebied en de goede infrastructuur voor internationale communicatie. Bovendien heeft de gemeente Amsterdam financiele ondersteuning aangeboden. Ook heeft een rol gespeeld dat IPS al langdurig steun ontvangt van organisaties als de NOVIB en het ICCO. De vestiging in Amsterdam betekent de voltooiing van de decentralisatie van het persbureau. Aanvankelijk werd de berichtgeving door IPS gecoordineerd vanuit het hoofdkantoor in Rome. Inmiddels zijn er regionale hoofdkantoren in Manila, Harare, San Jose, New York en Kingston.

Het kantoor in Amsterdam, waar ongeveer twintig mensen komen te werken, zal het werk van alle Europese correspondenten coordineren. Ook de contacten tussen de verschillende regionale hoofdkantoren zal in Amsterdam worden gecoordineerd.

IPS heeft medewerkers in negentig landen, met name in de Derde Wereld. Het persbureau werkt zoveel mogelijk met journalisten uit de betreffende landen zelf. Het bureau verzorgt ook journalistieke trainingen en helpt media en ontwikkelingsorganisaties bij het opzetten van telecommunicatieverbindingen. IPS is opgericht in 1964 en heeft sinds 1984 een kantoor in Nederland. (ANP)