Gezocht: ene Vaclav Havel

PRAAG, 17 juli Vaclav Havel, voormalig dissident en sinds eind vorig jaar president van Tsjechoslowakije, wordt gezocht door het Tsjechoslowaakse ministerie van justitie, waar tot ten minste een bureaucraat nog niet is doorgedrongen dat de gezochte inmiddels staatshoofd is.

Het blad Mlada Fronta drukte gisteren op de voorpagina een kopie af van een officieel verzoek van het ministerie van justitie, gericht aan de politie van het tweede district van Praag en gedateerd op 2 mei 1990. Daarin wordt de politie verzocht om informatie over 'de verblijfplaats van een zekere Vaclav Havel, geboren op 5 oktober 1936'.

In het verzoek wordt aangevoerd dat 'de verdachte van woning en baan is veranderd zonder de autoriteiten op de hoogte te stellen', hoewel de staat nog vorderingen op hem heeft.

De bureaucraat die het formulier opstelde vergiste zich overigens. Weliswaar woont Havel in het presidentiele paleis in de Praagse Burcht, maar formeel is hij nog altijd aangemeld als inwoner van zijn privewoning in het centrum van de Tsjechoslowaakse hoofdstad. (AP)