Geweld kost krakers zes weken cel

GRONINGEN, 17 juli Krakers van het Wolters Noordhoffcomplex in Groningen zijn vandaag door de rechtbank vrijgesproken van deelname aan een misdadige organisatie. De krakers zijn voor het merendeel wel wegens openlijke geweldpleging veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes weken waarvan twee voorwaardelijk.

Het openbaar ministerie had negen maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geeist wegens deelname aan een criminele organisatie, verboden volgens artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht.

De rechtbank sprak alle krakers ook vrij van de ten laste gelegde versperring van de openbare weg, omdat niet bewezen is dat er daadwerkelijk gevaar is geweest voor het verkeer.

De krakers maakten deel uit van een groep van 137 bewoners en sympathisanten die op 27 mei werden gearresteerd na rellen rond de ontruiming van het gekraakte Wolters Noordhoffcomplex.

Twee verdachten, die worden beschouwd als hoofddaders, kregen een gevangenisstraf van acht weken onvoorwaardelijk. Een minderjarige verdachte kreeg zes weken geheel voorwaardelijke gevangenisstraf en een kraker kreeg vanochtend in plaats van gevangenisstraf 50 uur dienstverlening opgelegd.

In verband met het telastegelegde artikel 140 stelt de rechtbank dat het 'gewelddadig verzet tegen de ontruiming van het WNC weliswaar is georganiseerd door een gestructureerd, duurzaam samenwerkingsverband' maar deze organisatie had volgens de rechtbank 'niet het oogmerk gedurende langere tijd misdrijven te plegen'. Persofficier van justitie mr. M. H. Geerds kondigde vanochtend aan dat het openbaar ministerie tegen de uitspraak van de rechtbank in appel zal gaan. 'We zijn minder gelukkig met de uitspraak wat betreft het telastegelegde artikel 140. Naar onze mening geeft de thans geldende jurisprudentie ruimte om de verdachten ook wat dit betreft te veroordelen.'

Pag.3: Gezichtsverlies OM