Formeel verbod overneming Enasa

BERLIJN, 17 juli Het Westduitse kartelbureau heeft, zoals verwacht, de Westduitse vrachtwagenproducenten Daimler-Benz en MAN verboden de Spaanse vrachtautofabrikant Enasa over te nemen. De concurrentie in de Bondsrepubliek bij zware en lichte vrachtwagens zou te zeer worden beinvloed, zo motiveerde het kartelbureau zijn besluit gisteren.

Eind mei al verklaarde een woordvoerder van het bureau dat een negatieve uitspraak kon worden verwacht. Het kartelbureau heeft vooral bezwaren tegen de afspraken die MAN en Daimler-Benz hebben gemaakt voor de overneming van Enasa (producent van het merk Pegaso). Daimler-Benz zou twintig procent overnemen en verantwoordelijk worden voor de vrachtwagens tot 7,5 ton. MAN zou via zijn dochteronderneming MAN Nutzfahrzeuge zestig procent kopen en de zware vrachtwagens van Enasa onder zijn hoede nemen. Het kartelbureau hanteert als argument voor zijn bezwaar hiertegen dat deze verhouding op elk willekeurig moment kan worden veranderd en dat het dan niet meer kan ingrijpen.

Wat de transactie zou hebben gekost is niet duidelijk. In Spanje is gezegd dat het om omgerekend fl. 700 miljoen zou gaan. Enasa is nu nog eigendom van de staatshoudstermaatschappij INI, die twintig procent van de vrachtwagenfabrikant in handen zou houden. Begin december van het afgelopen jaar gaf de Spaanse regering de voorkeur aan de combinatie van Daimler-Benz en MAN. Daarmee vielen andere vrachtwagenfabrikanten, waaronder DAF, Volvo en Fiat/Iveco, uit de boot.

Daimler-Benz liet gisterem naar aanleiding van de uitspraken van het Westduitse kartelbureau weten met INI te onderhandelen over mogelijkheden om Enasa onder te brengen in een groter samenwerkingsverband van Europese vrachtwagenfabrikanten. MAN verklaarde eerst de uitspraak van het kartelbureau grondig te zullen bestuderen. Bij eerdere gelegenheden verklaarde MAN in ieder geval niet op eigen houtje met Enasa in zee te zullen gaan.

DAF zei het nog te vroeg te vinden om te reageren op het besluit van het kartelbureau. Een zelfde reactie gaf het Eindhovense concern in mei toen duidelijk werd dat het bureau de overneming zou gaan verbieden. Nu kan de Westduitse minister van economische zaken de uitspraak van het kartelbureau nog ongedaan maken. 'We wachten af', aldus een woordvoerder. Van de plannen van Daimler-Benz om Enasa eventueel op te nemen in een groter verband van Europese vrachtwagenfabrikanten 'zijn we op de hoogte'.(ANP, DPA)