EG: permanente afgezant in door Israel bezet gebied

BRUSSEL, 17 juli De Europese Gemeenschap is van plan een permanente vertegenwoordiger te vestigen in door Israel bezet gebied. De Europese ministers van buitenlandse zaken zijn gisteren in Brussel akkoord gegaan met een desbetreffend principe-besluit van de Europese top van 25 en 26 juni in Dublin. Dat heeft minister Van den Broek gisteren meegedeeld op een persconferentie na afloop van de ministerraad. De troika de ministers van buitenlandse zaken van de vorige, de huidige en de komende voorzitter van de EG, respectievelijk de Ier Collins, de Italiaan De Michelis en de Luxemburger Poos zal de Israelische regering hiervoor toestemming vragen tijdens haar bezoek aan Israel van volgende week. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EG, moet in september een voorstel voorleggen inzake de precieze functie van de te benoemen functionaris.

De troika gaat ook naar Tunis voor besprekingen met de Arabische Liga, die op het ogenblik wordt voorgezeten door de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO). Minister De Michelis zei te hopen in Jeruzalem en Tunis 'hints te krijgen over de mogelijkheid voorwaarden te scheppen om het vredesproces nieuw leven in te blazen'.

De troika zal er voorts bij de Arabische Liga op aandringen het gebruik van geweld af te zweren en te veroordelen. (AFP, DPA, Reuter)