Communisten Servie voortaan 'socialistisch'

BELGRADO, 17 juli De communistische partij van de Joegoslavische republiek Servie is gisteren, samen met de aan haar gelieerde massabeweging Socialistische Alliantie, opgegaan in een nieuwe partij: de Socialistische Partij van Servie.

De partij streeft naar vernieuwing met het oog op de vrije verkiezingen die mogelijk eind dit jaar in Servie worden gehouden. Bij verkiezingen in de noordelijke republieken Slovenie en Kroatie, afgelopen voorjaar, zijn de communisten uit het centrum van de macht verdreven.

Volgens het programma streeft de nieuwe partij in Servie naar een meer-partijenstelsel, een markteconomie en persvrijheid in de grootste, tot nu toe uiterst conservatieve republiek van Joegoslavie. De nog altijd verboden oppositiepartijen zien de oprichtig van de nieuwe partij als een poging van de huidige communistische leiders de macht in Servie te behouden. Servies president Slobodan Milosevic is vanmorgen gekozen tot voorzitter van de partij.

De nieuwe partij raakte op haar oprichtingscongres in Belgrado gisteren meteen in de problemen toen gedelegeerden zich ertegen verzetten dat de lijst met kandidaten voor de partijleiding voornamelijk bestond uit orthodoxe communisten uit de oude partij. 'Dit lijkt op het oude bolsjevistische systeem van leiders kiezen', aldus een gedelegeerde over de reeds van tevoren opgestelde kandidatenlijst. Een andere afgevaardigde: 'Wat kan ik zeggen als ik naar mijn dorp terugkeer en moet melden dat we dezelfde mensen hebben gekozen die we al 20, 30 jaar kiezen?' De nieuwe partij heeft het miljoenenbezit overgenomen van de Socialistische Alliantie. De partij handhaaft de harde politiek van de oude partij in de kwestie-Kosovo. (UPI, Reuter, DPA)