Beurs begint 'herovering' van handel in obligaties

ROTTERDAM, 17 juli De Amsterdamse beurs is begonnen met een nieuw systeem voor grote transacties in staatsobligaties. Met dit 'Open Order Boek' (OOB) wil de beurs een deel van de handel op Londen heroveren.

Vooral grote beleggers zijn de afgelopen jaren uitgeweken naar Londen, waar de handel al langer doorzichtig is gemaakt. Omzetcijfers zijn niet bekend, maar handelaren schatten dat ten minste de helft van de handel in Nederlandse staatsobligaties in Londen wordt afgewikkeld.

Het Open Order Boek betreft transacties van 2,5 miljoen gulden of meer in de elf jongste Nederlandse staatsobligaties. Kenmerkend is de openheid: elke vrager naar en aanbieder van staatsobligaties komt, met vraag- of biedprijs, in een computersysteem. Daardoor is direct zichtbaar wat op een bepaald moment de gunstigste transactie is. Voorheen was die informatie niet op een centraal punt aanwezig. De verwachting is dat grote beleggers via het nieuwe systeem voordeliger terecht kunnen.

Als het Open Order Boek in Amsterdam lagere prijzen oplevert, zullen de kleine beleggers daar indirect ook van profiteren. De prijsvorming dient namelijk ook te worden gevolgd bij kleine transacties.

Gisteren was het op de eerste handelsdag rustig. Volgens een woordvoerder van het hoekmansbedrijf Van Hees, dat in Nederlandse staatsobligaties handelt, gold dat niet alleen voor de grote transacties, maar voor de gehele obligatiemarkt. In Amsterdam werd gisteren in totaal voor 330 miljoen gulden aan staatsobligaties verhandeld.

De effectenbeurs wilde nog geen mededeling doen over de omvang van de handel. 'Een dag zegt niet veel, het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken' aldus een woordvoerder.

In een poging zoveel mogelijk handel in Amsterdam te houden, heeft de Amsterdamse effectenbeurs ook andere maatregelen genomen om de handel aantrekkelijker te maken. Begin deze maand werd de beursbelasting van 0,12 procent afgeschaft en stopte men met het systeem van vaste provisietarieven.