Aruba blijft onder bewind Nederland

DEN HAAG, 17 juli De staatkundige onafhankelijkheid van Aruba per 1 januari 1996 gaat niet door. De 'status aparte' van het eiland wordt ook na die datum voortgezet. Dat hebben minister Hirsch Ballin (Antilliaanse en Arubaanse zaken) en de Antilliaanse premier Oduber vorige week afgesproken. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte de afspraak vanmorgen bekend.

De bevolking van Aruba behoudt te allen tijde de mogelijkheid om voor de onafhankelijkheid te kiezen. Maar die keuze vereist een tweederde meerderheid in de Staten van Aruba en een volksraadpleging, waarbij een meerderheid van het aantal kiesgerechtigden zich voor onafhankelijkheid uitspreekt.

Premier Oduber heeft besloten af te zien van onafhankelijkheid in 1996, omdat Nederland geen reele garantie zei te kunnen geven voor het handhaven van de democratische rechtsstaat en de territoriale integriteit van een onafhankelijk Aruba.

Nederland wilde ook niet tegemoet komen aan de wens om alle Arubanen na de onafhankelijkheid de Nederlandse nationaliteit te laten behouden. Oduber trok hieruit de conclusie dat een volkenrechtelijk samenwerkingsverband tussen een onafhankelijk Aruba en het Koninkrijk op essentiele punten tekort zou schieten en een verslechtering ten opzichte van de huidige status aparte zou inhouden. (ANP)