Aangeklaagde Schockemohle stapt uit springsport

MUHLEN, 17 juli Paul Schockemohle heft zijn beroemde springstal in Muhlen op. De drievoudige oud-Europese kampioen uit de Bondsrepubliek nam deze beslissing gisteren in verband met aanhoudende beschuldigingen van dierenmishandeling.

De 45-jarige Schockemohle is door de dierenbescherming aangeklaagd wegens het gebruik van 'aantikstokken' (het barreren) bij de trainingen van zijn paarden. Een oud-werknemer van Schockemohle heeft dit op een videofilm vastgelegd. De zaak is bij het openbaar ministerie van Oldenburg in onderzoek.

Schockemohle raakte zaterdagavond samen met Olympisch dressuurkampioen Reiner Klimke op de Westduitse televisie in een heftige woordenwisseling verwikkeld met een presentator en een vertegenwoordiger van de Westduitse Dierenbescherming. 's Nachts stortte hij in en kreeg van zijn arts volstrekte rust voorgeschreven. Klimke werd via een anoniemde boodschap met de dood bedreigd.

Niet bekend

Schockemoohle liet Becker en Sloothaak de keus al of niet voor de Westduitse ploeg naar de wereldtitelstrijd in Stockholm te gaan. Becker neemt toch deel aan de titelstrijd, Sloothaak verklaarde zich solidair met Schockemohle. 'Ik heb erg veel aan hem te danken. Ik laat hem niet vallen. Bovendien heb ik in Seoul met de ploeg al goud gehaald. Dat zal het evenement in Stockholm niet kunnen overtreffen.', aldus Sloothaak die overweegt zich niet meer voor een nationale ploeg beschikbaar te stellen.

Josef Neckermann, oud-Olympisch kampioen dressuur, oprichter van de organisatie Sporthilfe en vice-voorzitter van de Duitse Ruiter Vereniging, liet weten geschokt te zijn. 'Het kan niet waar zijn. Als Schockemohle echt ophoudt, is dat een enorm verlies. Maar misschien kan ik hem nog ompraten.' De Nederlandse bondscoach van de springruiters, Hans Horn, noemde de ontwikkelingen 'slecht voor de hippische sport'. Horn waarschuwt voor 'generalisering'. 'Het is volstrekte onzin nu meteen de hele sport als smerig te omschrijven. Overal zijn wel zwarte schapen, maar dat betekent niet dat dan iedereen maar wat aanmoddert. Ik kan me levendig voorstellen dat de leek op zijn achterste benen staat. De beelden lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. Wat Schockemohle deed heeft eigenlijk niets met de sport te maken. Met barreren kun je geen succes afdwingen. De enige basis daarvoor is een heel goed paard. De hippische sport is over het algemeen gezond. Er gebeuren voor zover ik weet weinig verkeerde dingen. Uitzonderingen tref je overal aan. Ik kan alleen maar hopen dat de sponsors er net zo over denken.'

(SID/DPA/ANP)